2014. Április 17. csütörtök
OrientPress Klubtagság
Forródrót
klubtagjainknak
| Regisztráció a klubtagságra | Belépés
Keresés a hírekben :
300:300
Répássy: a bűnmegelőzést nem lehet elég korán kezdeni
[Első kézből] 2012.07.13 11:45

A jelenleg hatályos harmadik büntető törvénykönyv hullámzó színvonalú törvénnyé vált, így szükséges vált az új Btk. megalkotása. A Rádió Orient műsorában Répássy Róbert mutatta be a 2013. július 1-jén hatályba lépő negyedik Btk-t. Az igazságügyért felelős államtitkár szót ejtett a szigorításokról, a 12 éves korúak büntethetőségéről, a jogos önvédelemről és az új büntetési nemekről.

Az új büntető törvénykönyv 2013. július 1-jén lép hatályba. A Rádió Orient műsorában Répássy Róbert elmondta, a 1978-as Btk. belső koherenciájában megbomlott, hullámzó színvonalú törvénnyé vált. „A kormány programjában meghirdette, hogy olyan törvényt alkot a büntetőjog területén, amely erősíti az állampolgárok biztonságérzetét. Így megérett az új Btk. megfogalmazásának szüksége” – beszélt az államtitkár az új jogszabály kialakításának okáról.

A jelenleg hatályos Btk-hoz képest az új törvényre a relatív szigorítás jellemző. „A 2010 őszén elfogadott módosítások már tartalmazták a három csapást és a középmértékes büntetés visszaállítását. A jogszabály emellett a gyermekek, az időskorúak és a fogyatékkal élők sérelmére elkövetett bűncselekményeket is szigorúbb elbánásban részesíti. Az első bűntényesek esetében ezzel szemben nagyobb lehetőséget adtunk a nevelési szempontoknak” – foglalta össze Répássy.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, a 12 éves korúak büntethetősége csak 5 bűncselekmény, köztük az emberölés, a halált okozó testi sértés, a rablás és a kifosztás súlyosabb esetében merülhet fel. Emellett kötelező a beszámíthatósági vizsgálat végzése is. „A 12-14 éves korú bűnelkövetőket csak büntetőjogi intézkedésekkel lehet sújtani. Legradikálisabb esetben, legfeljebb 4 évi javítóintézeti nevelésre kötelezhetőek” – emelte ki az igazságügyért felelős államtitkár.

Répássy államtitkár ezután a javítóintézetek állapotáról is szót ejtett. „Figyelni kell arra, hogy a különböző életkorú gyermekeket elkülönítve, speciálisan neveljék az intézetekben” – hangsúlyozta. Hozzátette, az új Btk. hatályba lépéséig fel kell készíteni ezeket az intézményeket.

Kábítószer-fogyasztás esetén a törvény különbséget tesz a fogyasztó és a terjesztő büntetése között. Az alkalmi kábítószer-fogyasztók 2 éven belül egyszer büntetőjogi felelősségre vonás helyett választhatják az elterelést. Aki azonban folyamatosan megszegi a jogszabályokat, büntetésre számíthat –foglalta össze az államtitkár.

A bűnmegelőzést nem lehet elég korán kezdeni – emelte ki Répássy. Az államtitkár elmondta, a Gyermekbarát Igazságszolgálat program keretében a jövőben iskolákba látogatnak el. A felvilágosító kampány során a fiatalok megismerhetik jogaikat és megtudhatják, mit kell tenniük, amikor találkoznak az igazságszolgáltatással.

A magyar büntetőjogról elterjedt közkeletű hiedelem a börtönközpontúság. A 2013-tól hatályos Btk. ezt enyhítendő új büntetési nemeket vezet be. Ilyen például a jóvátételi munka, mely során az elkövető társadalmi munkához hasonló tevékenységgel állítja helyre a közösségnek okozott kárt.

„Igazságosabb Btk. született” – emelte ki az államtitkár. Répássy elmondta, az igazságos büntetőjog közel áll a társadalom igazságérzetéhez. „Fontos, hogy a bűn elkövetőit a bűncselekmény miatt büntessék. Az egyéniesítés biztosítása mellett a tettel arányos büntetés kiszabása szükséges” – hangsúlyozta.

Az új törvény bizonyos szituációkat az élet kioltására irányulónak tekint, így jogosnak tekinti a támadás elhárítását. „Ilyen esemény a személy elleni éjjeli, csoportos vagy fegyveres támadás. Ezekben az esetekben nem szükséges mérlegelnie a védekezőnek” – mondta Répássy.

Az igazságügyért felelős államtitkár az őszi parlamenti ülésszak fontos teendőjeként a büntetőeljárás-jogi és –végrehajtásjogi törvények felülvizsgálatát emelte ki. „Fontos, hogy az új Btk. hatályba lépéséig szinkronba hozzuk a büntetőszabályokat” – hangsúlyozta. Hozzátette, a szabálysértési törvény módosítása is elképzelhető. Emellett pedig az új Ptk. megalkotásáról is dönt a kormány.

A teljes műsort meghallgathatja az alábbiakban:OrientPress Hírügynökség

   Hír megosztása iWiWen Hír nyomtatása
  Küldje el ismerősének ezt @ hírt...


Vissza
Kapcsolódó híreink:

Szigorúság és hatékonyság – mit hozhat az új Btk?
Kormányzat

Kampány indult a kapcsolati erőszak...
Már pénzügyi panasztételre is van...
Idén is kapnak állami támogatást az...
Tanulók és tanáraik emlékére...
Parragh: a duális képzés a...
Nemzetgazdaság

Átadták az első Kiváló Minőségű...
A német gazdaságban bízhatnak a...
Bemutatták a hazai elektromos...
Továbbra is felívelő pályán az...
A jó időnek köszönhetően bővült a...
EU

Sokkal kevesebb nejlonzsákot kell...
A nem őshonos fajok távol tartása...
A külföldi munkavállalók jogainak...
EP-választás: szavazni nemcsak...
Hat éve először nőttek a brit...
Első kézből

Gyakorlati oktatás folyik a 'magyar...
TÖOSZ: veszélyes lehet a további...
Díjmentesen lehet internetezni öt...
Összefogtak a magyar értékek...
Budapestre költözik az Európai...
Iránytű

Közel 1,8 milliárd forint jut...
Nem marad nyoma az illetéktelen...
Újabb támogatáshoz jutnak a...
Lehetőségek az egészségügyi...
'Józan Húsvét' akció a...
Életmód

Agyi zsugorodás jele lehet az...
A nemi normák befolyásolják a rák...
Ne adjon esélyt a stroke-nak! -...
Az elfelejtett vitamin - miért jó a...
Csontritkulást okozhat az alvási...
Látókör

A Dunakanyar és a Balaton a...
Torlódás várható a röszkei...
Pintér Béláé az Artisjus Irodalmi...
Idén is sok gyapjaslepkével...
Kapósak lettek a kisebb irodák
Fókuszban

Inkább focista lett volna...
Sok a szó, kevés az ember - készül...
Kalandra fel, vár a vidék!
Kumin: a kormányzati kommunikáció...
Továbbra is vezetné az MMA-t Fekete...
Ajánló

Bővül a Startup Tavasz kínálata
Budapest Jazz Orchestra ősbemutató...
2014 a körtepálinka éve
Ma kezdődik a Magyar Filmek Hete
Húsvéti fesztivál Hollókőn
Ajánló
 • Bővül a Startup Tavasz kínálata
  A Startup Tavasz 2014 rendezvénysorozat februári indulása óta számos szakmai szervezet, valamint startup esemény csatlakozott a kezdeményezéshez. Már eddig is több ezer résztvevő fordult meg a programokon. A rendezvény most újabb programokkal bővül.
 • Budapest Jazz Orchestra ősbemutató
  Április 19-én, este 20 órától Csejtei Ákos, a Budapest Jazz Orchestra kiváló tenor szaxofonosának művei hangzanak el a Budapest Jazz Club-ban. Az ő ötlete alapján kerül bemutatásra egy izgalmas koncertprogram, ”A hidak városa” címmel. A nagyzenekari szvit Budapest hídjairól ihletett kompozíció, mely megszólalásában magába foglalja a hidak építészeti jellegzetességeit, formáját, hangulatát.
 • 2014 a körtepálinka éve
  Több mint 400 féle párlat közül válogathatnak majd a résztvevők a május 15-18. közötti belvárosi, Budapesti Pálinkafesztiválon, ahol idén a körte évét ünnepeljük. 2014-ben is folytatódik a fesztivál tematikus sorozata, amelyben a szilva, a barack, valamint a meggy után ezúttal a körte kerül a főszerepbe.
 • Ma kezdődik a Magyar Filmek Hete
  Ma kezdődik a Magyar Filmek Hete című program a Tabán Kinotékában, amelyen premier előtt vetítik a Nemzeti Dokumentumfilmet, amelyet Salamon András az Alföldi vezette Nemzeti Színház utolsó napjairól készített, valamint az Aura című ifjúsági sci-fit, amelyet a Sherlock Holmes nevében című ifjúsági produkció alkotói készítettek.
 • Húsvéti fesztivál Hollókőn
  A hagyományos palóc húsvéti fesztivál a locsolkodás mellett idén is gazdag programmal várja a látogatókat a Nógrád megyei világörökségi faluban, Hollókőn; a vendégek megkóstolhatják a Palócföld ételeit, részt vehetnek a húsvéti körmeneten, és megnézhetik a vásári gólyalábasok bemutatóját is - a szombattól hétfőig tartó programsorozatról a szervező Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta hétfőn az MTI-t.
 
Partnereink

Technikai észrevétel

Legyen a kezdőlapom
Impresszum

Adatvédelem

Jogi nyilatkozat
© 2006 - 2014 OrientPress Hírügynökség Kft. | Készítette: Kelesys Kft.