2014. Április 21. hétfő
OrientPress Klubtagság
Forródrót
klubtagjainknak
| Regisztráció a klubtagságra | Belépés
Keresés a hírekben :
300:300
Reáltárgyakat népszerűsít a Nanobusz program
[Első kézből] 2012.09.18 17:00

A hegyvidéki Tamási Áron Iskolába látogatott az MTA és a Csodák Palotája közös interaktív nanotechnológiai kiállítása kedden. Az eseménnyel egybekötött sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere elmondta, a program célja, hogy közelebb hozza a diákokhoz a természettudományokat. A nemzetközi szinten is magas óraszám ellenére ugyanis kevesen választják a továbbtanulás során a reál tárgyakat, és kevesen helyezkednek el természettudományi területen.

A lepkék szivárványszínének kialakulását vagy a víztaszító labirintusban menekülő esőcseppet is megtekinthetik az érdeklődők a „Nanocsodák mozgásban” elnevezésű kiállításon, amely a következő három napban a Hegyvidék iskoláiba látogat. A speciális célra kialakított buszban számos mikroszkóp, kisfilm mutatja be a nanovilág hétköznapi csodáit, hiszen ebben a mérettartományban – amely a milliméter milliomod részének felel meg - az anyagok tulajdonságai lényegesen módosulnak.

Pokorni Zoltán polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: nagy szükség van az ilyen kezdeményezésekre, mert általuk felkelthető a diákok érdeklődése a reáltárgyak iránt. Kiemelte, hogy a természettudományos tantárgyak tanítása hazánkban 20-25 százalékkal az európai átlag fölött jár, mégis kevesen tanulnak a felsőoktatásban vagy helyezkednek el a munkaerőpiacon természettudományos területen. A mennyiséggel tehát nincs baj, ugyanakkor hangsúlyozta: változtatni kell az oktatás belső kultúráján, több kísérletet, szemléltetést kell beiktatni a reáltárgyak oktatásába. A polgármester üzent a hazai gyárak képviselőinek is, miszerint fontos lenne, hogy a gyárak megnyissák kapuikat a diákok előtt, hogy azok még a pályaválasztás előtt minél többet lássanak a világból.

Hutter Iván, a GE Lighting európai igazgatója a sajtóeseményen elmondta, a General Electric vállalta a Nanobusz ultramodern világításának kialakítását: a kiállítótérben 80, magyar mérnökök által kifejlesztett LED-lámpa működik. Hozzátette: a nanotechnológia rohamosan fejlődik, az újabb eredményekhez pedig kreatív, újító gondolkodásra van szükség.

A sajtótájékoztatót egy rendhagyó fizikaóra követte, amelynek keretében a vállalkozó kedvűek tesztelhették a szárazjég vagy a hélium hatásait, és belenyúlhattak a folyékony nitrogénbe is.

A Csodák Palotája az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetével együttműködésben tavaly ősszel indította útjára tudományos roadshow-ját, amely a hároméves körút alatt ötven helyszínre jut el, meglátogatva minden olyan hazai települést, ahol van középiskola.

OrientPress Hírügynökség

   Hír megosztása iWiWen Hír nyomtatása
  Küldje el ismerősének ezt @ hírt...


Vissza
Kormányzat

Indulhat a nemzeti elektronikus...
Bemutatta határon túli...
VM: garantáljuk a magyar termőföld...
Május 6-án ül össze az...
Czerván: cél a tejágazat...
Nemzetgazdaság

Nem találtak szabálytalanságot a...
Megteltek a szállodák és a fürdők a...
Olcsóbb lesz lakáshitel a jó múltú...
Biztonsági jel lesz a...
Nem emeli a jegyárakat a Balatoni...
EU

Már csaknem ezren vannak a...
Ingyenes alkalmazás segíti az EP...
EP-választás: bővül a Nemzeti...
Ukrajna: uniós szankciók jönnek az...
Az EP kimondta: a virágpor a méz...
Első kézből

Szamárháton érkezett Jézus Krisztus...
Húsvét alkalmából ételt osztanak a...
Gólyalábas pásztorok és óriási...
Továbbra is népszerű a Nemzeti...
Műemlékmentő program indul Zalában
Iránytű

Hogyan védjük otthonunkat az...
Beadható a kifizetési igénylés az...
Kibővül a tűzvédelmi szakvizsgára...
30-as zónák a gyermekek védelmében
Közel 1,8 milliárd forint jut...
Életmód

Cukorbetegségre is jó a mediterrán...
Böjttől húsvétig – hogyan...
Génmutáció miatt okoznak rákot a...
Egy életre okoz károkat a...
Agyi zsugorodás jele lehet az...
Látókör

Kedvezményes családi jegyet...
Az éhezők segítését és békét...
15 turistaház újult meg eddig
A cirkuszok világnapját ünnepelték...
Húsvéti programok országszerte
Fókuszban

„A másik arcában látjuk meg...
Idollá silányultak ősi...
Veszélyes is lehet a húsvéti...
Inkább focista lett volna...
Kalandra fel, vár a vidék!
Ajánló

Szombaton rajtol a Gerecse 50...
A Parapács bemutatja...
A zenei nevelésről rendeznek...
Bővül a Startup Tavasz kínálata
Budapest Jazz Orchestra ősbemutató...
Ajánló
 • Szombaton rajtol a Gerecse 50 Decathlon túra
  A Gerecse 50 az ország túrázóinak egyik legnagyobb sportrendezvénye. Most szombaton, április 19-én harmincharmadik alkalommal rajtol a mezőny a Jubileum parkból. Az elmúlt évben több mint hatezren vettek részt a teljesítménytúrán, az elmúlt harminckét évben, több mint ötvenhétezren vágtak neki az erdei utaknak. A Gerecse 50 Decathlon túra az „Egészséges Tatabányáért Program” része, így az egészséges életmódra, táplálkozásra, a környezetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet.
 • A Parapács bemutatja Bëbocsātlak című lemezét
  Lemezbemutató koncertet tart a 2012-es Fölszállott a páva című műsor győztese, a Parapács zenekar. A Bëbocsātlak című albumot először a Hagyományok Házában hallhatja majd a közönség, április 24-én este hétkor. A dalokban közreműködik Bastyúr Bertalan, Éva és Anna zenész adatközlők Szepsiből, valamint Agócs Gergely, Pál István „Szalonna” és Kubinyi Júlia is.
 • A zenei nevelésről rendeznek Szimpóziumot a Zeneakadémián
  Hogyan lehet az éneklés mindenkié? címmel nemzetközi szimpóziumot rendeznek a zenei nevelésről a Liszt Ferenc Zeneakadémián április 23. és 27. között. A konferencia négy nagy témakört ölel fel, az előadások mellett koncertek színesítik a programot.
 • Bővül a Startup Tavasz kínálata
  A Startup Tavasz 2014 rendezvénysorozat februári indulása óta számos szakmai szervezet, valamint startup esemény csatlakozott a kezdeményezéshez. Már eddig is több ezer résztvevő fordult meg a programokon. A rendezvény most újabb programokkal bővül.
 • Budapest Jazz Orchestra ősbemutató
  Április 19-én, este 20 órától Csejtei Ákos, a Budapest Jazz Orchestra kiváló tenor szaxofonosának művei hangzanak el a Budapest Jazz Club-ban. Az ő ötlete alapján kerül bemutatásra egy izgalmas koncertprogram, ”A hidak városa” címmel. A nagyzenekari szvit Budapest hídjairól ihletett kompozíció, mely megszólalásában magába foglalja a hidak építészeti jellegzetességeit, formáját, hangulatát.
 
Partnereink

Technikai észrevétel

Legyen a kezdőlapom
Impresszum

Adatvédelem

Jogi nyilatkozat
© 2006 - 2014 OrientPress Hírügynökség Kft. | Készítette: Kelesys Kft.