2014. Április 17. csütörtök
OrientPress Klubtagság
Forródrót
klubtagjainknak
| Regisztráció a klubtagságra | Belépés
Keresés a hírekben:
200:200
Szigorúság és hatékonyság – mit hozhat az új Btk?
[Kormányzat] 2012.10.12 15:30

Szigorúbb büntetés a visszaeső bűnözőknek és a szexuális erőszakot elkövető személyeknek, a jóvátételi munka bevezetése és nagyobb figyelem a családi kapcsolatokkal való visszaélésre. A 2012. évi 100-as, tehát az új Büntető Törvénykönyv rendelkezései közül talán ezek a legfontosabb változások. Répássy Róbert és Polt Péter pénteken konferencián ismertették az új kódexet, mely elmondásuk szerint egységes, korszerű és hatékony, valamint a szigorúság előkelő helyet foglal el benne.

Az új, 2012. évi 100-as Büntető Törvénykönyvet és annak változásait ismertették pénteken a Parlamentben, ahol Répássy Róbert elmondta: azért volt szükség a Btk. megújítására, mert az évek során kialakult ellenmondások csak így voltak orvosolhatóak. Az új kódex mértéktartó és a szigorúság előkelő helyet foglal el benne, mely a visszaeső bűnözők szigorúbb büntethetőségében is megnyilvánul. Összességében az új Btk. egységes, korszerű és hatékony – fejtette ki álláspontját az igazságügyért felelős államtitkár.

Répássy arról is tájékoztatott, hogy az új törvénykönyv három részből áll, ahol is az általános rész a hatályos Btk.-t követi. A Btk. különös része azonban módosult, jelenleg 33 fejezetre tagolódik. Természetesen az új kódex tartalmi megújulást is hozott, így hatékony választ ad az elmúlt 30 évben átalakult bűnözésre. A bűncselekményekre vonatkozó jogszabályok tettarányosak, igazságosak és következetesek.

Újdonságnak számít, hogy – többek között - a szándékos emberölés és az életveszélyt vagy halált okozó bűncselekmények esetében az új kódex 12 évre szállította le a büntethetőségi korhatárt. Az életfogytiglan büntetések ideje nem évül el, az elzárás pedig bevezetésre kerül olyanok esetében, akikre más büntetés kiszabása célszerűtlen.

Egyik legnagyobb újdonság a jóvátételi munka bevezetése és az, hogy a feltételes szabadlábra bocsátást a bűncselekményt elkövető személy előélethez kötik majd. Az új Btk.-ban módosításra került a büntetőjogi értelemben vett katona fogalma, és új törekvésként megjelenik az emberkereskedelem és a rablás egyes tételeinél felfedezett párhuzamosságok kiküszöbölése. Új büntetésként bekerült a kódexbe a termőföld jogellenes megszerzése, emellett a törvény nagyobb figyelmet fordít a jövőben a családi kapcsolatokkal való visszaélésre is. Répássy arról is beszélt, hogy megszüntették a kábítószeresekre vonatkozó enyhébb előírásokat és szigorúbb büntetésre számíthatnak a szexuális erőszakot elkövetők, valamint a gyermekpornográfiába keveredett személyek is.

A közlekedési bűncselekmények és az ittas állapotban elkövetett bűncselekmények két tényállásba kerültek, így aki vezetés közben ittas állapotban van, bűnhalmozati elbírálásra számíthat és súlyosabban bírálják majd el. A felsoroltak mellett szigorodik továbbá a hivatalos személy elleni bűncselekmény büntetése is és törvény kitér a terrorcselekmények vagy a terrorista személyek finanszírozásának büntethetőségére is.

Fontos elemként megjelenik azok büntethetősége, akik zárt körű termékbemutatókon előnytelen vásárlásokra veszik rá a jóhiszemű embereket. Büntethető lehet az is, aki különleges árkedvezményről vagy nyerési esélyről ad tájékoztatást.

Répássy Róbert végül úgy nyilatkozott: „ezek alapján elmondható, hogy az új, 2012-es Btk. alaposan elkészített és a kormány büntetőpolitikáját leíró kódex.”

Polt Péter a konferencián arról beszélt, hogy egyre nehezebben lehet megtalálni a választ a kor változásaira. Kiemelte: különösen fontosnak tartja az élethez való jog, a kínzás, a kegyetlen bánásmód és a diszkrimináció tilalmának legteljesebb érvényesülését. A legfőbb ügyész emellett egyet ért a Btk. jogtalan támadásra vonatkozó változásaival és fontosnak tartja a gyermekek iránti fokozott figyelem megjelenését is. Pozitív változásként tartja számon a 18 éves kor alatti esetekben a nemi erkölcs elleni bűncselekmények egyes rendelkezéseit. Polt elmondta: „külön örömömre szolgál, hogy az úgynevezett harmadik generációs alapjogokkal kapcsolatban a környezetvédelmet és a fogyasztók érdekeit önálló, egységes fejezetben helyeztük el.”

„A büntető törvénykönyvek döntő hatásúak, és többek között ezektől függ a polgárok szabadsága és vagyona” - zárta szavait a legfőbb ügyész.

***


Polt az OrientPress Hírügynökség kérdésére elmondta: úgy látja, az új Btk. helyesen váltja fel az 1978. évi IV-es törvényt. Megtartja a jól alkalmazható rendelkezéseit, de a változásokhoz is alkalmazkodik. Hozzátette: nemzetközi kötelezettségeink is azt kívánták, hogy egy olyan új Btk. készüljön, mely jobban átlátható és alkalmazható, emellett korszerű és modern.

A legfőbb ügyész szerint a legfontosabb változás az, hogy a bűnelkövetők differenciáltabban kezelhetők, tehát a masszív bűnözői réteggel szemben ténylegesen érvényesül egy szigorúbb büntetési rendszer, ugyanakkor az a réteg, amely nem tekinthető ilyen bűnelkövetőnek, szélesebb lehetőséget kap a jogalkotóktól. Polt végül elmondta: meg kell várni, hogy a gyakorlat miként dolgozza majd fel ezt a törvényt. Nyilván lesznek majd kiigazításra szoruló jogszabályok, összességében azonban ez egy jól alkalmazható Btk. lesz.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség/ archívum

   Hír megosztása iWiWen Hír nyomtatása
  Küldje el ismerősének ezt @ hírt...


Vissza
Kapcsolódó híreink:

Megszólaltak a nők: a Fidesz mégis támogatja a családon belüli erőszakról szóló kezdeményezést
Törvényalkotás: Öt esetben talált hibát az államfő
Répássy: a bűnmegelőzést nem lehet elég korán kezdeni
Börtön járhat a hamisításért
Új büntetőjogi tényállás a gyógyszerhamisítás ellen
Tiltakozik az UNICEF a büntethetőségi korhatár csökkentése miatt
Itt az új Btk. – több esély az önvédelemre
A legfőbb ügyész örül a jogos védelem kiterjesztésének
Jegybanktörvény, gyermekétkeztetés, büntetésvégrehajtás a Lapszemlében
Répássy: a támadó nem meri majd kockáztatni az életét
Kormányzat

Tanulók és tanáraik emlékére...
Parragh: a duális képzés a...
Orbán: Magyarország nagy jövő előtt...
Répás: jobban teljesítenek az...
Kevesen élnek a...
Nemzetgazdaság

Újabb lépcsőfok az adóelkerülés...
Tessék, csak tessék! Termelői piac...
Ezt a számot hívja, ha fekete...
Fordulat jöhet a lakáshitelezésben
Hiba az új Ptk-ban: ha nincs...
EU

A bankmentés terhe ezentúl nem az...
Mindenki nyithat alapszolgáltatást...
Európai Parlament: legyen kötelező...
Fordított az Európai Néppárt a...
Kevesebb nejlonzsákot használhatnak...
Első kézből

Hároméves CSERITI-Adományháló
Heteken belül átadhatják az 1-es...
A német megszállás csak magyarázat,...
Száz vasutas teszteli az új MÁV...
Az Ovit építi a jordán...
Iránytű

A NAV postázza az egyszerűsített...
Szabadidős programajánló személyre...
Elindult az anyajuh támogatások...
NAV: a 'söralátét' a legegyszerűbb...
Támogatás óvodai, iskolai...
Életmód

Csontritkulást okozhat az alvási...
Terhesség alatt is étkezzen...
A túlsúlyosaknak nagyobb az esélyük...
Agyi elváltozásokat okoz a...
Előzze meg a betegségeket a...
Látókör

A szolgálati törvény pontosítását...
XVI. Benedek nyugalmazott pápa 87...
A környezetpolitika megerősítését...
Új száma lesz a tudakozónak - nyert...
Nem bírta a nyomást a forint,...
Fókuszban

Sok a szó, kevés az ember - készül...
Kalandra fel, vár a vidék!
Kumin: a kormányzati kommunikáció...
Továbbra is vezetné az MMA-t Fekete...
Házhoz jön a házi kedvenc!
Ajánló

Budapest Jazz Orchestra ősbemutató...
2014 a körtepálinka éve
Ma kezdődik a Magyar Filmek Hete
Húsvéti fesztivál Hollókőn
A Centrál Kávézóban mutatkozik be...
Ajánló
 • Budapest Jazz Orchestra ősbemutató
  Április 19-én, este 20 órától Csejtei Ákos, a Budapest Jazz Orchestra kiváló tenor szaxofonosának művei hangzanak el a Budapest Jazz Club-ban. Az ő ötlete alapján kerül bemutatásra egy izgalmas koncertprogram, ”A hidak városa” címmel. A nagyzenekari szvit Budapest hídjairól ihletett kompozíció, mely megszólalásában magába foglalja a hidak építészeti jellegzetességeit, formáját, hangulatát.
 • 2014 a körtepálinka éve
  Több mint 400 féle párlat közül válogathatnak majd a résztvevők a május 15-18. közötti belvárosi, Budapesti Pálinkafesztiválon, ahol idén a körte évét ünnepeljük. 2014-ben is folytatódik a fesztivál tematikus sorozata, amelyben a szilva, a barack, valamint a meggy után ezúttal a körte kerül a főszerepbe.
 • Ma kezdődik a Magyar Filmek Hete
  Ma kezdődik a Magyar Filmek Hete című program a Tabán Kinotékában, amelyen premier előtt vetítik a Nemzeti Dokumentumfilmet, amelyet Salamon András az Alföldi vezette Nemzeti Színház utolsó napjairól készített, valamint az Aura című ifjúsági sci-fit, amelyet a Sherlock Holmes nevében című ifjúsági produkció alkotói készítettek.
 • Húsvéti fesztivál Hollókőn
  A hagyományos palóc húsvéti fesztivál a locsolkodás mellett idén is gazdag programmal várja a látogatókat a Nógrád megyei világörökségi faluban, Hollókőn; a vendégek megkóstolhatják a Palócföld ételeit, részt vehetnek a húsvéti körmeneten, és megnézhetik a vásári gólyalábasok bemutatóját is - a szombattól hétfőig tartó programsorozatról a szervező Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta hétfőn az MTI-t.
 • A Centrál Kávézóban mutatkozik be Hollókő
  A Nógrád megyei Hollókő mutatkozik be elsőként a budapesti Centrál Kávéház új sorozatában szombaton: a palóc falu képviselői a húsvétra készülődés népi hagyományaival ismertetik meg a látogatókat. A Centrál Kávéház új hagyományőrző programsorozatában az érdeklődők minden alkalommal egy-egy tájegység vagy település szokásaival, hagyományaival, népművészetével, kézműves termékeivel és ételeivel ismerkedhetnek meg.
 
Partnereink

Technikai észrevétel

Legyen a kezdőlapom
Impresszum

Adatvédelem

Jogi nyilatkozat
© 2006 - 2014 OrientPress Hírügynökség Kft. | Készítette: Kelesys Kft.