2014. Április 19. szombat
OrientPress Klubtagság
Forródrót
klubtagjainknak
| Regisztráció a klubtagságra | Belépés
Keresés a hírekben :
200:200
Nevelőszülői hálózatot indít a Magyar Református Szeretetszolgálat
[Látókör] 2012.12.26 14:20

Örökbefogadó akciót indított a Magyar Református Szeretetszolgálat. Gilicze Réka, a szeretetszolgálat sajtósa a Kossuth Rádió Ünnep reggelén című műsorában elmondta, nevelőszülői hálózattal próbálnak segíteni nehéz helyzetbe került családokon. A program lényege, hogy a támogatott gyermekeket nevelőszülők fogadják be, majd, ha családjuk helyzete jobbra fordul, visszakerülnek vér szerinti szüleikhez.

Varga Zoltán vezető klinikai szakpszichológus szerint a református egyház gyermekvédelmi intézményének nevelőszülői hálózata éppen úgy működik, mint az állami. Az egyház a gyermekvédelmi törvénynek megfelelően képez ki és engedélyeztet úgynevezett hagyományos nevelőszülőket, akik működési engedélyt kapnak otthont nyújtó ellátásra. Ők a saját lakásukban, házukban biztosítanak menedéket azoknak a gyermekeknek, akik átmenetileg vagy tartósan rászorulnak erre az ellátásra. A nevelőszülőket a református gyülekezet lelkészi ajánlással rendelkező jelentkezői közül választják ki. Arra törekszenek, hogy a gyerekek minél közelebb maradjanak vér szerinti családjukhoz. Bár a törvényben legfeljebb 50 kilométeres távolság szerepel, igyekeznek, hogy ennél szűkebb körzetben találjanak nevelőszülőt – tette hozzá a Kossuth Rádió műsorában a szakpszichológus.

Varga Zoltán arra is kitért, változó, hogy a gyerekek meddig vannak a nevelőszülőknél. Ha hosszabb távon sem kerülhet vissza a gondozott kiskorú eredeti családjába, akkor örökbefogadó családot keresnek számára, illetve a nagykorúság után utógondozói ellátásra is van lehetőség. A református hálózatban jelenleg 503 gyermeket nevelnek, a férőhelyek száma 703.

Gilicze Réka elmondta még, szerint a karácsony környéke a nagyon zsúfolt időszak a szeretetszolgálat számára, ilyenkor érkezik be a legtöbb segélykérelem. A magányosoknak és a nélkülözésben élőknek nagy szükségük van arra, hogy ne egyedül töltsék az ünnepeket, és náluk is kerüljön valami az asztalra. A szeretetszolgálat karácsony előtt húsz tonna élelmiszert osztott szét, és tűzifával is segíti a rászorulókat, valamint nyolcezer gyereknek tudtak karácsonyi ajándékokat adni határokon innen és túl. Varga Zoltán szerint ezekben a hetekben az emberek általában adakozóbbak, aminek szerinte az az oka, hogy az ünnep erősíti az együttérzést a rászorulókkal. Karácsony a legszebb, leghumánusabb érzéseket hozza elő az emberekből – tette hozzá a vezető klinikai szakpszichológus.

OrientPress Hírügynökség

   Hír megosztása iWiWen Hír nyomtatása
  Küldje el ismerősének ezt @ hírt...


Vissza
Kapcsolódó híreink:

Bevezetik a „befogadó szülő” fogalmát – ez több ezer új foglalkoztatottat jelent
Kormányzat

Bemutatta határon túli...
VM: garantáljuk a magyar termőföld...
Május 6-án ül össze az...
Czerván: cél a tejágazat...
Magyar Államkincstár: kiemelt...
Nemzetgazdaság

Házhoz megy a szelektív...
Tisztítják a Tisza-tavat
KSH: csökkent az engedélyezett...
Egressy-bicentenárium: emlékérmét...
Gyutai: sikeres pénzügyi évet zárt...
EU

EP-választás: bővül a Nemzeti...
Ukrajna: uniós szankciók jönnek az...
Az EP kimondta: a virágpor a méz...
Hónapok óta nő a forgalomba...
Sokkal kevesebb nejlonzsákot kell...
Első kézből

Húsvét alkalmából ételt osztanak a...
Gólyalábas pásztorok és óriási...
Továbbra is népszerű a Nemzeti...
Műemlékmentő program indul Zalában
Művészeti központtá válhat a Kepes...
Iránytű

Hogyan védjük otthonunkat az...
Beadható a kifizetési igénylés az...
Kibővül a tűzvédelmi szakvizsgára...
30-as zónák a gyermekek védelmében
Közel 1,8 milliárd forint jut...
Életmód

Cukorbetegségre is jó a mediterrán...
Böjttől húsvétig – hogyan...
Génmutáció miatt okoznak rákot a...
Egy életre okoz károkat a...
Agyi zsugorodás jele lehet az...
Látókör

EBESZ-megfigyelők Ukrajnában
Új eljárás a mentőszolgálatnál
Kitüntetéseket adtak át a műemléki...
Mezőgazdasági tudásközpont...
Mire jók az innovatív fényforrások?...
Fókuszban

Veszélyes is lehet a húsvéti...
Inkább focista lett volna...
Sok a szó, kevés az ember - készül...
Kalandra fel, vár a vidék!
Kumin: a kormányzati kommunikáció...
Ajánló

Szombaton rajtol a Gerecse 50...
A Parapács bemutatja...
A zenei nevelésről rendeznek...
Bővül a Startup Tavasz kínálata
Budapest Jazz Orchestra ősbemutató...
Ajánló
 • Szombaton rajtol a Gerecse 50 Decathlon túra
  A Gerecse 50 az ország túrázóinak egyik legnagyobb sportrendezvénye. Most szombaton, április 19-én harmincharmadik alkalommal rajtol a mezőny a Jubileum parkból. Az elmúlt évben több mint hatezren vettek részt a teljesítménytúrán, az elmúlt harminckét évben, több mint ötvenhétezren vágtak neki az erdei utaknak. A Gerecse 50 Decathlon túra az „Egészséges Tatabányáért Program” része, így az egészséges életmódra, táplálkozásra, a környezetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet.
 • A Parapács bemutatja Bëbocsātlak című lemezét
  Lemezbemutató koncertet tart a 2012-es Fölszállott a páva című műsor győztese, a Parapács zenekar. A Bëbocsātlak című albumot először a Hagyományok Házában hallhatja majd a közönség, április 24-én este hétkor. A dalokban közreműködik Bastyúr Bertalan, Éva és Anna zenész adatközlők Szepsiből, valamint Agócs Gergely, Pál István „Szalonna” és Kubinyi Júlia is.
 • A zenei nevelésről rendeznek Szimpóziumot a Zeneakadémián
  Hogyan lehet az éneklés mindenkié? címmel nemzetközi szimpóziumot rendeznek a zenei nevelésről a Liszt Ferenc Zeneakadémián április 23. és 27. között. A konferencia négy nagy témakört ölel fel, az előadások mellett koncertek színesítik a programot.
 • Bővül a Startup Tavasz kínálata
  A Startup Tavasz 2014 rendezvénysorozat februári indulása óta számos szakmai szervezet, valamint startup esemény csatlakozott a kezdeményezéshez. Már eddig is több ezer résztvevő fordult meg a programokon. A rendezvény most újabb programokkal bővül.
 • Budapest Jazz Orchestra ősbemutató
  Április 19-én, este 20 órától Csejtei Ákos, a Budapest Jazz Orchestra kiváló tenor szaxofonosának művei hangzanak el a Budapest Jazz Club-ban. Az ő ötlete alapján kerül bemutatásra egy izgalmas koncertprogram, ”A hidak városa” címmel. A nagyzenekari szvit Budapest hídjairól ihletett kompozíció, mely megszólalásában magába foglalja a hidak építészeti jellegzetességeit, formáját, hangulatát.
 
Partnereink

Technikai észrevétel

Legyen a kezdőlapom
Impresszum

Adatvédelem

Jogi nyilatkozat
© 2006 - 2014 OrientPress Hírügynökség Kft. | Készítette: Kelesys Kft.