2014. Április 18. péntek
OrientPress Klubtagság
Forródrót
klubtagjainknak
| Regisztráció a klubtagságra | Belépés
Keresés a hírekben :
180:150
Javult Százhalombatta bűnügyi helyzete
[Látókör] 2013.04.10 14:40

2011-hez képest közel 20 százalékkal javult Százhalombatta bűnügyi helyzete a tavalyi évben. Továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények dominálnak. Ezen belül a lopások száma mintegy 30 százalékkal csökkent.Felére csökkent a gépkocsilopások száma, ugyanakkor a lakásbetöréseké kis mértékben nőtt. Százhalombatta Város Önkormányzata Képviselő-testülete legutóbbi ülésének egyik legfontosabb témája a 2012-es közbiztonsági beszámoló elfogadása volt.

A rendőrkapitány vagy kijelölt helyettese évente köteles beszámolni a rendőrkapitányság illetékességi területén működő települési önkormányzat képviselő-testületének a település közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról. Elsőként ezt a beszámolót tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület. A városban tavaly 26 közlekedési baleset történt, közülük 20 csak anyagi kárral, hat pedig személyi sérüléssel is járt. 2011-hez képest ez 11 százalékos csökkenést jelent, az elmúlt évek tendenciái pedig azt mutatják, hogy a közúti karambolok évről évre csökkenek. A napirenddel összefüggésben hozott határozat a képviselő-testület arról, hogy támogatja Pintér Lajos alezredes kinevezését az Érdi Rendőrkapitányság élére - számol be róla a Százhalombattai Hírtükör.

Azu ülésen Vezér Mihály polgármester közölte azt is, hogy Török Sándor és Szabó Attila képviselők megalakították a Battáért elnevezésű képviselőcsoportot, amelynek vezetője Török Sándor lett.

Pátkai Zsolt alpolgármester elmondta, hogy eddig több mint 1 milliárd forint fejlesztési támogatáshoz jutottak százhalombattai cégek, civil szervezetek és intézmények az Új Széchenyi Terv keretében. A legnagyobb összegű támogatást, 648 millió forintot a szennyvíztisztító telep korszerűsítésére kapta a város, emellett közel ötven projekt folyik az ÚSZT keretében a kkv szektorban, a legnagyobb összegű támogatás 87 millió forint. Összesen 2,8 milliárd forintos pályázati támogatás várható a városba, amelyből eddig 1,5 milliárd került kifizetésre, vagyis ebben a választási ciklusban is kiemelkedő mértékben jut a város állami forrásokhoz - írja a Százhalombattai Hírtükör.

Évről évre nő a betegforgalom

A Százhalom Egészségügyi Központot működtető Men For Care Kft. is elkészítette éves beszámolóját. A város szakorvosi szolgáltatásainak ellátását végző gazdasági társaság tájékoztatójából kiderül, hogy a betegforgalom az előző évhez képest közel 10 százalékkal nőtt. A központ éves betegforgalma 2008-ban lépte át a 20 000 főt és azóta is nő. Az önkormányzata 2012-ben 136 millió forinttal támogatta a magas színvonalú szakellátás működését.

Hajléktalanszálló

Ismét téma volt az ülésen a Hajléktalanokat Ellátó Integrált Intézmény és a Családok Átmeneti Otthona jövőbeni üzemeltetése. Az ellátást hét évig a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete látta el magas színvonalon. Múlt év végén sajnálatos módon problémák merültek fel az üzemeltetésben, ezért a képviselő-testüket tárgyalásokat folytatott a Vöröskereszttel, amelynek további három évre szóló feladat-ellátási szerződése van a várossal. Közben az Összefogás a Magyar Családokért Országos Egyesület is jelezte, szívesen átvenné a szociális intézmények üzemeltetését, a képviselő-testület pedig 2012 novemberében elvi hozzájárulását adta, hogy a jövőben a civil szervezet működtesse az intézményeket. Ezúttal az átadás-átvétel lehetőségeiről tárgyaltak, és a Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottság javaslatára felkérték az Összefogás a Magyar Családokért Országos Egyesület, a Magyar Vöröskereszt és az önkormányzat jogi képviselőit, hogy folytassanak egyeztetést az intézmény átvételének jogi lehetőségeiről és lépéseiről, valamint tekintsék át a normatíva igénylésének és a működési engedély beszerzésének lehetőségét. Vizsgálják meg, hogy milyen anyagi, erkölcsi és jogi vonzata van annak, ha a Magyar Vöröskereszt ellátási tevékenysége megszűnik a városban, és az egyeztetés eredményéről készüljön tájékoztató a májusi ülésre.

Újabb társasházi kérelmek elbírálásáról döntöttek a képviselők. Ezúttal a Gesztenyés út 15-19. számú társasháznak szavaztak meg 33,2 millió forint visszatérítendő támogatást.

Egyháztámogatás

A képviselő-testület 2013 februárjában megalkotta idei költségvetési rendeletét, amelyben 5 millió forintot biztosított az egyházi ingatlanok felújítására. Ennek felszabadításáról és felosztásáról az egyházügyi tanácsnok, Szabó Zoltán javaslata alapján döntöttek. Az egyházak képviselői közös megbeszélést tartottak márciusban, ahol arányos felosztásában állapodtak meg. Ennek értelmében a Százhalombattai Szerb Ortodox Egyházközség 1 millió, a Százhalombattai Református Missziói Egyházközség 1,6 millió, a Százhalombattai Római Katolikus Egyházközség 1,7 millió, a Hit Gyülekezete pedig 700 ezer forint támogatásban részesül.

Önkormányzati cégek

Alapítói ülésekre is sor került. Ezek keretében fogadták el az alapító okiratok módosítását a Rádió6-ot üzemeltető Promotion Service Kft., a Halom Televízió Nonprofit Kft., a Szákom Kft., valamint a Battai Víziközmű Kft. esetében. Elfogadták a Korshak Kft. tavalyi beszámolóját, valamint 2013-as üzleti tervét.

Alapítvány a munkanélküliekért

Sajnálatos módon Százhalombattát is elérte a munkanélküliség problémája, ezért tavaly évvégén Vezér Mihály polgármester – mélyen együtt érezve a munka és kereset nélkül maradt családokkal – előterjesztést nyújtott be a képviselő-testületnek támogatásuk érdekében. A képviselő-testület felkérése alapján az Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottság és a Gazdálkodási, Pénzügyi és Integrációs Bizottság elnöke valamint a Foglalkoztatás-politikai koncepciót kidolgozó munkacsoport vezetője azt a javaslatot tette, hogy a 'Százhalombatta Város a Munkanélküliekért' közalapítványon keresztül támogassák a munka nélkül maradt százhalombattaiakat. Mindezt úgy, hogy figyelembe kell venni az eltérő támogatási szükségleteket. Az egyedi élethelyzetekhez történő rugalmasabb alkalmazkodás tekintetében a közalapítvány elsődlegesen a munkahelyüket elvesztett személyek esetében a képzések, átképzések terén nyújtana támogatást, amennyiben a regisztrált álláskereső már kimerítette, illetve felhasználta a számára nyújtható lehetséges munkaerő-piaci támogató rendszereket. Annak érdekében, hogy az érdemi munka megkezdődhessen, kuratóriumi tagokat és FEB-et kellett választani. A képviselő-testület a kuratórium elnökének Döllesné Kovács Gabriellát, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének vezetőjét kérték fel, valamint tagnak választották dr. Mazzag Pált és Pádár Tivadart. A Felügyelő Bizottság elnökének Kiss Józsefet, tagnak Bognár Piroskát és Révész Tibort kérték fel.

Foglalkoztatás-politikai tanácsnoknak választották Pap Miklóst, a Fidesz képviselőjét. Pap Miklós december óta vezeti a foglalkoztatás-politikai koncepciót kidolgozó munkacsoportot, valamint részt vesz a munkahelyüket elvesztett százhalombattai lakosok munkába való visszaintegrálásban.

Esélyegyenlőségi pályázat

Februárban írta ki az Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottság az Esélyegyenlőségi Pályázatot. A bizottság korábban meghozta döntését a beérkezett kérelmekről, az alapítványok vonatkozásában viszont a képviselő-testület döntött. Ennek értelmében a Puha Fészek Alapítvány 400 ezer, a Százszorszép Óvoda Gyermekekért Alapítványa 100 ezer, a Delfinekkel Együtt az Autistákért Alapítvány 80 ezer, a Gyermekmosoly Alapítvány 60 ezer, az 'Együtt a Városért' – Egészséges Életünkért Alapítvány 200 ezer, a Pitypangos Palánták Alapítvány 250 ezer, a Kőrösi Iskoláért Alapítvány 25 ezer, az Eötvös-effektus Alapítvány 150 ezer, az Aranykapu Gyermeknevelési és Oktatásfejlesztési Közhasznú Alapítvány 255 ezer, a Világfa Közhasznú Alapítvány pedig 80 ezer forint támogatásban részesül.

Közösségi kertek

Első olvasatban tárgyalták a képviselők Szalai Attila önálló képviselői indítványát a közösségi kertekről. A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak. A kertek közösségteremtő erejük és nevelő funkciójuk mellett friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat.Elfogadta a képviselő-testület az önkormányzat közbeszerzési tervét, valamint elfogadta közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási javaslatát és a 2013. évi vagyongazdálkodási irányelveit.

Zárt ajtók mögött döntöttek a Környezetvédelmi Díj odaítéléséről. Százhalombatta Város Önkormányzatának Képviselő-testülete legközelebb április 30-án ül össze.

OrientPress Hírügynökség

   Hír megosztása iWiWen Hír nyomtatása
  Küldje el ismerősének ezt @ hírt...


Vissza
Kormányzat

VM: garantáljuk a magyar termőföld...
Május 6-án ül össze az...
Czerván: cél a tejágazat...
Magyar Államkincstár: kiemelt...
Kampány indult a kapcsolati erőszak...
Nemzetgazdaság

Egressy-bicentenárium: emlékérmét...
Gyutai: sikeres pénzügyi évet zárt...
Elemzők szerint tovább nőhetnek a...
Májusban jöhet a fordulat az...
Csökkent a munkanélküliség Komárom...
EU

EP-választás: bővül a Nemzeti...
Ukrajna: uniós szankciók jönnek az...
Az EP kimondta: a virágpor a méz...
Hónapok óta nő a forgalomba...
Sokkal kevesebb nejlonzsákot kell...
Első kézből

Továbbra is népszerű a Nemzeti...
Műemlékmentő program indul Zalában
Művészeti központtá válhat a Kepes...
Családtámogatási tanácsadás a...
Gyakorlati oktatás folyik a 'magyar...
Iránytű

Hogyan védjük otthonunkat az...
Beadható a kifizetési igénylés az...
Kibővül a tűzvédelmi szakvizsgára...
30-as zónák a gyermekek védelmében
Közel 1,8 milliárd forint jut...
Életmód

Cukorbetegségre is jó a mediterrán...
Böjttől húsvétig – hogyan...
Génmutáció miatt okoznak rákot a...
Egy életre okoz károkat a...
Agyi zsugorodás jele lehet az...
Látókör

Mire jók az innovatív fényforrások?...
Nőtt az ittasan okozott balesetek...
Húsvétkor tavaszias időre...
Elkészült Veszprém első naperőműve
Tizennyolc film versenyez Cannes...
Fókuszban

Veszélyes is lehet a húsvéti...
Inkább focista lett volna...
Sok a szó, kevés az ember - készül...
Kalandra fel, vár a vidék!
Kumin: a kormányzati kommunikáció...
Ajánló

Szombaton rajtol a Gerecse 50...
A Parapács bemutatja...
A zenei nevelésről rendeznek...
Bővül a Startup Tavasz kínálata
Budapest Jazz Orchestra ősbemutató...
Ajánló
 • Szombaton rajtol a Gerecse 50 Decathlon túra
  A Gerecse 50 az ország túrázóinak egyik legnagyobb sportrendezvénye. Most szombaton, április 19-én harmincharmadik alkalommal rajtol a mezőny a Jubileum parkból. Az elmúlt évben több mint hatezren vettek részt a teljesítménytúrán, az elmúlt harminckét évben, több mint ötvenhétezren vágtak neki az erdei utaknak. A Gerecse 50 Decathlon túra az „Egészséges Tatabányáért Program” része, így az egészséges életmódra, táplálkozásra, a környezetvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet.
 • A Parapács bemutatja Bëbocsātlak című lemezét
  Lemezbemutató koncertet tart a 2012-es Fölszállott a páva című műsor győztese, a Parapács zenekar. A Bëbocsātlak című albumot először a Hagyományok Házában hallhatja majd a közönség, április 24-én este hétkor. A dalokban közreműködik Bastyúr Bertalan, Éva és Anna zenész adatközlők Szepsiből, valamint Agócs Gergely, Pál István „Szalonna” és Kubinyi Júlia is.
 • A zenei nevelésről rendeznek Szimpóziumot a Zeneakadémián
  Hogyan lehet az éneklés mindenkié? címmel nemzetközi szimpóziumot rendeznek a zenei nevelésről a Liszt Ferenc Zeneakadémián április 23. és 27. között. A konferencia négy nagy témakört ölel fel, az előadások mellett koncertek színesítik a programot.
 • Bővül a Startup Tavasz kínálata
  A Startup Tavasz 2014 rendezvénysorozat februári indulása óta számos szakmai szervezet, valamint startup esemény csatlakozott a kezdeményezéshez. Már eddig is több ezer résztvevő fordult meg a programokon. A rendezvény most újabb programokkal bővül.
 • Budapest Jazz Orchestra ősbemutató
  Április 19-én, este 20 órától Csejtei Ákos, a Budapest Jazz Orchestra kiváló tenor szaxofonosának művei hangzanak el a Budapest Jazz Club-ban. Az ő ötlete alapján kerül bemutatásra egy izgalmas koncertprogram, ”A hidak városa” címmel. A nagyzenekari szvit Budapest hídjairól ihletett kompozíció, mely megszólalásában magába foglalja a hidak építészeti jellegzetességeit, formáját, hangulatát.
 
Partnereink

Technikai észrevétel

Legyen a kezdőlapom
Impresszum

Adatvédelem

Jogi nyilatkozat
© 2006 - 2014 OrientPress Hírügynökség Kft. | Készítette: Kelesys Kft.