2014. Április 17. csütörtök
OrientPress Klubtagság
Forródrót
klubtagjainknak
| Regisztráció a klubtagságra | Belépés
Keresés a hírekben:
A felderítés hiányosságai tüzelik a vállalati visszaéléseket
[Nemzetgazdaság] 2013.04.11 15:30

A Deloitte Magyarország második alkalommal végzett felmérést a hazai közép- és nagyvállalatok körében a belső ellenőrzés és compliance funkciók működését, aktuális napi kihívásait vizsgálva. A felmérésben a Deloitte a Belső Ellenőrök Magyarországi Szervezetének szakmai támogatásával belső ellenőrzési vezetőket kérdezett meg a munkájukat befolyásoló tényezőkkel kapcsolatban.

Timothy Mahon, a Deloitte Zrt. Vállalati kockázatkezelési szolgáltatások üzletágának partnere elmondta: A belső ellenőrzés működéséről, minőségéről, továbbá a visszaélésekről és azok kezeléséről korábban jellemzően nyugat-európai vagy még inkább tengerentúli statisztikák készültek csak, emiatt a Deloitte Zrt. még 2010-ben úgy döntött, hogy elindít egy rendszeresen ismétlődő felmérést a hazai belső ellenőrzési szakma bevonásával.

A belső ellenőrzés egy gyorsan növekvő fontosságú és elismert üzleti támogató terület, amely folyamatosan változó és növekvő komplexitású szabályozói és technológiai környezetben tevékenykedik. A szervezetek mára felismerték a teljesítménymérés (vagyis a hasonló szervezetek legjobb gyakorlatához történő viszonyítás) fontosságát, ennek segítségével menedzselve egyre összetettebb rendszereiket és folyamataikat.

A Deloitte felmérésének eredményei alapján a legfőbb belső ellenőrzési kihívásként az anyagi források és a megfelelő létszámú, megfelelően képzett humán erőforrás szűkösségét említették a vállalatok. Nehézségként jelölték meg a folyton változó üzleti környezethez való alkalmazkodást, és az ebből eredő új típusú kockázatok kezelését. További kihívást jelent a visszaélések felderítésének fejletlensége és gyenge hatékonysága, valamint az elégtelen kontrollkörnyezet.
A vállalatok fele nem alkalmaz bejelentővonalat
Pintér Adrienn, a Deloitte Zrt. Vállalati kockázatkezelési szolgáltatások üzletágának szenior menedzsere hozzátette: A válaszadók szerint (86%) az elégtelen kontrollkörnyezet, továbbá a csalásfelderítés gyenge minősége és hatékonysága az, ami elsősorban lehetővé teszi a csalást; kiváltó oka pedig elsősorban a pénzügyi nyereség elérésének célja, illetve az elégtelen bérszínvonal. A válaszadók mindegyikénél működik belső ellenőrzés, közel negyedüknél önálló csalásfelderítési funkció, illetve 21 százalékuknál önálló compliance bizottság formájában is, további 65 százalékuknál pedig ezt a szerepet más szervezeti egység (pl. a belső ellenőrzés) látja el. Ahol van csalásmegelőzési funkció, ott átlagosan 2-3 erre a feladatra beosztott, dedikált munkatárssal látják el a feladatot. Mindössze 9 százalék az aránya a válaszadók között azon cégeknek, amelyek nem is tervezik a csalásmegelőzés és -felderítés funkció létrehozását.

A hatékony csalásfelderítés szempontjából kiemelten fontos eszköz lehet a vállalati bejelentővonal - a felmérés adatai szerint a visszaélésekre elsősorban bejelentés alapján derül fény. Meglepő, hogy ennek ellenére a megkérdezett vállalatoknak egyelőre csupán alig több mint felénél működtetnek bejelentővonalat, a válaszadók 42 százaléka pedig egyáltalán nem is tervezi a bejelentővonal bevezetését.

A belső ellenőrzés az esetek 85 százalékában helyi funkció, míg a csalásfelderítést az esetek 83 százalékában látják el helyben. Összehasonlítva a 2010-es felmérés adataival, a jelenlegi válaszadók esetében 8 százalékkal több azon vállalkozásoknak az aránya, ahol a belső ellenőrzési funkciót helyi szervezet látja el, míg 16 százalékkal többen látják el helyben a csalásfelderítési feladatokat.

A válaszadó szervezetek 84 százalékára jellemző, hogy az ellenőrzési funkciók költségvetése nem haladja meg az éves árbevételük 0,25 százalékát, míg a legutóbbi, vagyis 2010-es felmérés során ez az arány még kétharmad volt. 2013-ban mindössze egyetlen válaszadó esetében érte el az erre csoportosított költségvetés az árbevétel 1 százalékát.

Biztató, hogy az elemzés során az utolsó felméréshez viszonyítva komoly fejlődési út tapasztalható a belső ellenőrzés működését illetően. A belső ellenőrzési munkatársak között nőtt ugyanis a képesítéssel, minősítéssel rendelkezők száma, és a képzésre fordított napok számának növekedése is pozitívumnak értékelhető. Megfigyelhető továbbá a csalásmegelőzés és -felderítés funkciók tudatos fejlesztése, amellyel párhuzamosan jelentősen nőtt a belső ellenőrzési normáknak való megfelelés is – tette hozzá a Deloitte Zrt. szakértője.


OrientPress Hírügynökség

   Hír megosztása iWiWen Hír nyomtatása
  Küldje el ismerősének ezt @ hírt...


Vissza
Kormányzat

Tanulók és tanáraik emlékére...
Parragh: a duális képzés a...
Orbán: Magyarország nagy jövő előtt...
Répás: jobban teljesítenek az...
Kevesen élnek a...
Nemzetgazdaság

Bemutatták a hazai elektromos...
Továbbra is felívelő pályán az...
A jó időnek köszönhetően bővült a...
Eltorzult az ágazati különadó
Nem sok jóra számítanak a hajózási...
EU

A nem őshonos fajok távol tartása...
A külföldi munkavállalók jogainak...
EP-választás: szavazni nemcsak...
Hat éve először nőttek a brit...
Gyorsabban jutnak segélyhez a...
Első kézből

Díjmentesen lehet internetezni öt...
Összefogtak a magyar értékek...
Budapestre költözik az Európai...
Hároméves CSERITI-Adományháló
Heteken belül átadhatják az 1-es...
Iránytű

Nem marad nyoma az illetéktelen...
Újabb támogatáshoz jutnak a...
Lehetőségek az egészségügyi...
'Józan Húsvét' akció a...
A NAV postázza az egyszerűsített...
Életmód

Ne adjon esélyt a stroke-nak! -...
Az elfelejtett vitamin - miért jó a...
Csontritkulást okozhat az alvási...
Terhesség alatt is étkezzen...
A túlsúlyosaknak nagyobb az esélyük...
Látókör

Torlódás várható a röszkei...
Pintér Béláé az Artisjus Irodalmi...
Idén is sok gyapjaslepkével...
Kapósak lettek a kisebb irodák
Szépülnek a miskolci buszmegállók
Fókuszban

Inkább focista lett volna...
Sok a szó, kevés az ember - készül...
Kalandra fel, vár a vidék!
Kumin: a kormányzati kommunikáció...
Továbbra is vezetné az MMA-t Fekete...
Ajánló

Bővül a Startup Tavasz kínálata
Budapest Jazz Orchestra ősbemutató...
2014 a körtepálinka éve
Ma kezdődik a Magyar Filmek Hete
Húsvéti fesztivál Hollókőn
Ajánló
 • Bővül a Startup Tavasz kínálata
  A Startup Tavasz 2014 rendezvénysorozat februári indulása óta számos szakmai szervezet, valamint startup esemény csatlakozott a kezdeményezéshez. Már eddig is több ezer résztvevő fordult meg a programokon. A rendezvény most újabb programokkal bővül.
 • Budapest Jazz Orchestra ősbemutató
  Április 19-én, este 20 órától Csejtei Ákos, a Budapest Jazz Orchestra kiváló tenor szaxofonosának művei hangzanak el a Budapest Jazz Club-ban. Az ő ötlete alapján kerül bemutatásra egy izgalmas koncertprogram, ”A hidak városa” címmel. A nagyzenekari szvit Budapest hídjairól ihletett kompozíció, mely megszólalásában magába foglalja a hidak építészeti jellegzetességeit, formáját, hangulatát.
 • 2014 a körtepálinka éve
  Több mint 400 féle párlat közül válogathatnak majd a résztvevők a május 15-18. közötti belvárosi, Budapesti Pálinkafesztiválon, ahol idén a körte évét ünnepeljük. 2014-ben is folytatódik a fesztivál tematikus sorozata, amelyben a szilva, a barack, valamint a meggy után ezúttal a körte kerül a főszerepbe.
 • Ma kezdődik a Magyar Filmek Hete
  Ma kezdődik a Magyar Filmek Hete című program a Tabán Kinotékában, amelyen premier előtt vetítik a Nemzeti Dokumentumfilmet, amelyet Salamon András az Alföldi vezette Nemzeti Színház utolsó napjairól készített, valamint az Aura című ifjúsági sci-fit, amelyet a Sherlock Holmes nevében című ifjúsági produkció alkotói készítettek.
 • Húsvéti fesztivál Hollókőn
  A hagyományos palóc húsvéti fesztivál a locsolkodás mellett idén is gazdag programmal várja a látogatókat a Nógrád megyei világörökségi faluban, Hollókőn; a vendégek megkóstolhatják a Palócföld ételeit, részt vehetnek a húsvéti körmeneten, és megnézhetik a vásári gólyalábasok bemutatóját is - a szombattól hétfőig tartó programsorozatról a szervező Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta hétfőn az MTI-t.
 
Partnereink

Technikai észrevétel

Legyen a kezdőlapom
Impresszum

Adatvédelem

Jogi nyilatkozat
© 2006 - 2014 OrientPress Hírügynökség Kft. | Készítette: Kelesys Kft.