Életmód
Vészesen fogynak a keleti gorillák
hirado.hu Kép: Pixabay
2016. szeptember 5.

A Természetvédelmi Világszövetség vasárnap Hawaiin közzétett új vöröslista-frissítése szerint a keleti gorilla, a legnagyobb testű főemlős, az illegális vadászat miatt kritikusan veszélyeztetetté vált. Ezáltal hat emberszabású fajból négy már kritikusan veszélyeztetett, vagyis egy lépés választja el a kihalástól, míg a maradék kettő is ebbe az irányba araszol.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) friss vörös listája szerint az alföldi zebra egyedszáma is csökkenőben van az illegális vadászat miatt, míg a hawaii őshonos növényeket a behatoló fajok veszélyeztetik. A vizsgált 415 endemikus hawaii növényfaj közül 38-at kihaltnak, míg négyet a természetben kihaltnak nyilvánítottak, tehát csak termesztés útján fordulnak elő – írja közleményében a szervezet.

A két alfajt felölelő keleti gorilla (Gorilla beringei) a veszélyeztetett csoportból a kritikusan veszélyeztetettbe került, mivel populációja húsz év alatt drámai, több mint 70 százalékos hanyatlást élt meg. Állománya jelenleg kevesebb mint 5000 egyedet számlál a szervezet adatai szerint.

Egyik alfaja, a keleti síkvidéki gorilla (G. b. graueri) 1994 óta állományának 77 százalékát veszítette el, 16 ezer 900 egyedről 2015-re populációja alig 3800 egyedre csökkent. Az emberszabású majmok befogása vagy pusztítása illegális, ennek ellenére a vadászat a legnagyobb veszély eme alfajra nézve.

A másik alfaj, a hegyi gorilla (G. b. beringei) némileg jobban boldogul, állománya 880 egyedre nőtt. A keleti síkvidéki gorilla populációját alaposan megtizedelte a ruandai polgárháború a '90-es években, és hasonló okok vezettek a hegyi gorillák egyedszámának csökkenéséhez is.

A hat emberszabású majomfajból négy – a keleti gorilla, a nyugati gorilla, a borneói orangután és a szumátrai orangután – immár a kritikusan veszélyeztetett státuszba került, míg a csimpánz és a bonobó a veszélyeztetett kategóriába.

Míg a gorillákat az illegális vadászat, Indonéziában és Malajziában a pálmaültetvények fenyegetik az emberszabásúakat. Indonéziában a leggyorsabb az erdőirtás mértéke a világon, ami sok orangutánt pusztít el, tesz árvává vagy a gazdálkodók háziállatává.

A frissítés jobb hírt hozott az óriáspandáról, amelyet a szervezet a veszélyeztetett státuszból a sérülékenybe emelt. A korábban sikertelen szaporítási program után a pandák profitáltak a kínai kormány erdővédelmi stratégiájából. Mindennek ellenére a klímaváltozás továbbra is fenyegeti őket, bambuszban gazdag élőhelyük több mint harmada tűnhet el az évszázad végére. A legutóbbi számlálás 1864 felnőtt állatról tanúskodott. A bocsokat illetően nincsenek a kutatók birtokában pontos számadatok, de a becslések szerint velük együtt mintegy 2060 lehet a pandák száma.

Táplálkozó óriáspandák
Fotó: Reuters/China Daily

Hozzá hasonlóan a tibeti antilop is jobb helyzetben van, és a veszélyeztetett kategóriából a mérsékelten veszélyeztetett státuszba került. A populáció drámai hanyatlást élt meg a nyolcvanas és korai kilencvenes években, amikor is az egymilliós állomány becslések szerint körülbelül 65-72 ezer egyedre csökkent. Mindez a kendőkhöz felhasznált, értékes alsó szőrzete kiváltotta orvvadászat eredménye. Három-öt bundára van szükség egyetlen kendőhöz, mivel pedig a gyapjút nem lehet lenyírni, az állatokat megölik. A rigorózus védelemnek hála a populáció jelenleg mintegy 100-150 ezer egyedet számlál.

A korábban nagyszámú alföldi zebra a nem fenyegetett kategóriából a mérsékelten fenyegetettbe került a húsát és bőrét célzó vadászat miatt. Afrikában emellett három antilopfaj hasonló okokból jutott mérsékelten fenyegetett státuszba.

Ausztrália, a fajkihalások egyik gócpontja is előrelépett a nyergeskenguru védelmében, amelynek státusza a veszélyeztetettről sebezhetőre változott. Viszont a korábban nem fenyegetett koalát is sebezhető kategóriába tették élőhelyének elvesztése, az erdőtüzek, az aszály és a betegségek miatt.

A benyomuló fajok folytán Hawaii őshonos flórája is pusztul. Az IUCN megvizsgálta 415 őshonos növényfajból a friss eredmények szerint 87 százalékot fenyeget kipusztulás, többek között a veszélyeztetett ‘Ohe kiko’olát (Polyscias waimeae): eme szép virágos fa kizárólag Kaua’i szigetén található meg. 38 fajt kihaltnak nyilvánítottak, négyet pedig kihaltnak a természetben. Továbbra is a tájidegen fajok a legveszélyesebbek rájuk nézve.

Az IUCN vörös listáján szereplő 82 ezer 954 fajból a frissítés szerint 23 ezer 928 fenyegetett valamilyen mértékben. Az 5107 kritikusan veszélyeztetett faj felét növények teszik ki, de kétéltűek, puhatestűek és halak is nagy számban egyensúlyoznak a kipusztulás szélén.