Belföld
Hamarosan birtokba vehető a Nehru part
OPH Kép: ferencvaros.hu
2016. szeptember 8.

Teljesen megújul a ferencvárosi Nehru part. A közpark egy része a továbbiakban biodiverz területként, önfenntartó rendszerként él tovább. Azt is megtudhatjuk, kiről és miért nevezték el a közterületet. Mindezekről Bácskai János kerületi polgármester, Szili Adrián, a Városüzemeltetési és Felújítási Iroda új irodavezetője és Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény igazgatója tájékoztatta a Rádió Orient hallgatóit.


A mintegy három hektárnyi parkos terület a Bálnától a Petőfi hídig tart, s a Duna keleti partja, valamint a Közraktár utca zárja közre. A munkaterület műszaki átvétele megtörtént, a parkot hamarosan birtokba veheti a kerület és a főváros lakossága, valamint a látogatók.

A területet 420 millió forintból fejlesztik, ennek forrását Budapest főváros költségvetése biztosítja. A Köz-Tér közbeszerzési pályázatát a Gombos Földgép Kft. nyerte el – tudtuk meg Bácskai Jánostól, Ferencváros polgármesterétől.

Szili Adrián, a Városüzemeltetési és Felújítási Iroda új irodavezetője arról tájékoztatta a Rádió Orient hallgatóit, hogy megváltozott a park szerkezete, akadálymentesítették a területet. Megújult a játszótér, bővült a sportpálya, szabadtéri kondiparkot hoztak létre. A sétányfelület új díszburkolatot kapott, s a Bálna közelében egy rendezvények megtartására alkalmas szabadidőparkot alakítottak ki. A területen kerékpártárolók, hulladékgyűjtők, közösségi asztalok (pl. sakkasztal) is helyet kaptak. Újjászületett a régi BKV-épület is, amely vélhetőleg vendéglátóipari egységként működik majd. A polgármester mindehhez hozzátette: végre birtokba vehető a Petőfi híd alatti terület is: BMX- és gördeszkapályát létesítettek a fiataloknak és az extrém sport kedvelőinek.

ferencvaros.hu

A ferencvárosi lesz a főváros első biodiverz módon felújított parkja: olyan speciális növényzetet telepítenek, amely néhány év múltán szinte önfenntartó biológiai rendszerré áll össze. A terület harmadát újrafüvesítették, s automata öntözőrendszert építettek ki. A park fenntartója a Főkert Zrt. és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. – tette hozzá Bácskai János polgármester.

Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény igazgatója a közterület elnevezésének motivációjáról beszélt a Rádió Orient hallgatóinak. A térség a 19. század közepétől az 1960-as évek elejéig ipari területnek minősült. A Bálna és a Rákóczi híd között közmalmok, vágóhidak és közraktárak működtek. A közraktárokat fából ácsolták össze, s a legtöbb a második világháborúban elpusztult. A Boráros tér északi részén 1964-ig a Hídépítő Vállalat összeszerelő üzemegységének épülete állt: a háború, különösen a főváros ostroma során felrobbantott hidak pótlásának során az új hidak elemeit itt szerelték össze. Az Erzsébet híd átadása után a Boráros téren álló, s korábban a gabona átforgatásának és megtisztításának helyt adó elevátorházat is végleg elbontották, a helyén pedig közparkot hoztak létre, amelyet 1966-ban adtak át a lakóknak. A közterületnek sokáig nem volt hivatalos neve, „a Közraktár utcai park”-nak nevezték. 1988 nyarán aztán Magyarországra látogatott Rádzsív Gándhí, India miniszterelnöke. Budapest vezetősége baráti gesztustként a miniszterelnök nagyapjáról, Dzsaváharlál Nehruról, a független India első kormányfőjéről keresztelte el a partot. A Gándhí ültette díszfa azóta elpusztult ugyan, de a szintén általa elhelyezett díszkő ma is megtekinthető – fűzte hozzá a gyűjteményigazgató.

Téma: Tanévkezdés Ferencvárosban
Vendég: dr. Bácskai János polgármester; Szili Adrián a Városüzemeltetési és Felújítási Iroda új irodavezetője és Gönczi Ambrus igazgató, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
A műsort vezeti: Adorján András
Következő adásunk
Téma: Gyermekek táborozását támogatja György István – György István kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatala és Kovács Róbert polgármester, Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzata
Ezt követő adásaink