Közigazgatás
Közösségi tervezéssel újult meg a fővárosi Ferenc tér
Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata / OPH
2016. szeptember 26.

Szeptember 23-án a ferencvárosiak, főként a környékbeliek nagy örömére átadták a felújított, korszerűsített Ferenc teret. A tér széleskörű lakossági igényfelmérést követően, közösségi tervezéssel valósult meg. A szakmai háttér biztosítására Ferencváros Önkormányzata szerződést kötött a Budapesti Műszaki Egyetem Építőművészeti Doktori Iskolájával az ötletpályázat lebonyolítására, a koncepciótervek kidolgozására.

A megnyitón Bácskai János polgármester felidézte, hogy a Ferenc tér megújítása a balesetveszély elhárítása miatt vált szükségessé, a veszélyes és működésképtelen vízjátékok elbontása, valamint a játszótér korszerűsítése és bővítése volt a legfoontosabb feladat. A tervezésbe bevonták a lakóközösséget is, így több száz aktív polgár vett részt az ötletelésbe, amelyekből a Budapesti Műszaki Egyetem doktorandusz hallgatói készítettek öt különböző tervet - ismertette a városvezető. Kiemelte a ferenc tér rendjére parkőr fog vigyázni, és egyben felkétre a parkot használókat is arra, hogy vigyázzanak és óvják meg a tér épségét és rendjét. A ferencvárosi lakóközösség tervezése révén sikerült megújítani, egy gyönyörű mediterrán területté varázsolni a teret – mondta el Bácskai János.

„Az itt élők kívánsága szerint több parkolót, futópályát, új vízjátékot, korcsoportok szerinti játékokat építtettünk. Mától igazi közösségi élményekkel és gazdag programokkal várunk minden korosztályt!”

Az átadás alkalmából kiadott közleményből kiderül, hogy a Ferenc tér felújításának programtervét a Városfejlesztési, Városgazdálkodási és Környezetvédelmi Bizottság hagyta jóvá. A közbeszerzési eljárás lebonyolítását illetve a projektmenedzsmenti feladatokat a FEV IX. Zrt látta el. A finanszírozást Ferencváros Önkormányzata biztosította. A megvalósítás során a meglévő térelemek újrahasznosítását is kiemelt szempontként vették figyelembe, ennek megfelelően például a térkövek elbontásukat követően az új sétautak burkolataként kerültek felhasználásra.

A kiviteli terv legfontosabb elemei: a zöldfelületek megnövelése; megnövelt alapterületű, elkerített játszótér építése; futópálya kialakítása rekortán burkolattal; új rendezvénytér megvalósítása; új vízjáték, valamint kerékpártárolók építése.

A felújítás során a kiszáradt vagy életveszélyessé vált fákat kivágták, helyükre 21 db. új fát ültettek.

A megnövelt zöldfelületen több ezer új cserjét, évelőt és díszfüvet telepítettek. Különös figyelmet fordítottak az aknafedő lapok biztonságos és esztétikus beborítására. Javult a közvilágítás, a térfigyelő rendszer, megújult a WC Pavilon.

A játszóteret esésvédő öntött gumival burkolták. A több korosztályt is kiszolgáló tér egyik különleges eleme az országban még ritkaságnak számító, Pillangó névre keresztelt libikóka, melyet súlyosan mozgássérült és halmozottan sérült gyerekek is tudnak használni.

A Ferenc téri Piknik névre keresztelt átadót az Ádám Jenő Zeneiskola tanárai nyitották TÉR- zenéjükkel, majd az ünnepélyes átadás, polgármesteri köszöntő és közös faültetés után sportvetélkedők, gyerekszínház és az FT Trió zenés-táncos mulatsága következett. Mindemellett süti versennyel, arcfestéssel és lufi hajtogatással szórakoztatták az összegyűlt családokat. A Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft munkatársainak jóvoltából pedig ingyenes egészségügyi szűréseken és tanácsadásokon vehettek részt a lakók.

Most adásban
Kimondott szavak, a Rádió Orient heti hírösszefoglalója
Ezt követő adásaink