Közigazgatás
Változik a parkolási rend Ferencvárosban
Kép: Pixabay
2016. október 3.

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata – a lakossági kéréseknek eleget téve - október 1-től, fizető parkolási övezetet alakított ki a József Attila-lakótelepen és a Vágóhíd utca környékén, a FEV IX. Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. Parkolási Divíziójának bevonásával. Kerületi lakosoknak a parkolás díjmentes.

A fizető parkolás bevezetésének célja, hogy az útjainkat és tereinket ingyenes parkolónak használó gépjárműveket visszaszorítsuk, a megnövekedett forgalomterhelést csökkentsük, ezáltal a ferencvárosi lakosok –sorozatos kéréseiknek megfelelve - közlekedési és parkolási helyzetét javítsuk, lakókörnyezetünket élhetőbbé tegyük.

A József Attila-lakótelepen az alábbi területek kerülnek a fizető övezetbe:

Ecseri út – Epreserdő utca – Ifjúmunkás utca – Pöttyös utca – Dési Huber utca – Toronyház utca – Csárdás köz – Egyetértés utca – Távíró utca – Üllői út szervizútja által határolt terület, beleértve a határoló utakat és tereket, valamint a Ferde utcát, a Távíró utcának az Egyetértés utca és Dési Huber utca közötti szakaszát és az Üllői út szervizútjának a Távíró utca és Ferde utca közötti szakaszát is.

A Vágóhíd utca környékén, az alábbi területek kerülnek a fizető övezetbe:

Nagyvárad tér - Vágóhíd utca - Soroksári út - Haller utca által határolt terület kivéve a Haller utcát, amely korábban már várakozási övezet része volt, valamint az Albert Flórián utca - Vágóhíd utca és Könyves Kálmán körút közötti szakasza, a Lenkei János utca - Vágóhíd utca és a Szent László kórház közötti szakasza, továbbá a Fehér Holló utca - Vágóhíd utca és a Szent László kórház közötti szakasza.

A díjköteles parkolás munkanapokon 8-18 óra között fog tartani

(A Vágóhíd utca és környékén maximum 3 óra várakozás lehetséges, míg a József Attila-lakótelep esetében időkorlátozás nélküli várakozási övezet került bevezetésre) a várakozási díj mértéke mind a két terület esetében 175 forint lesz óránként. A várakozási díj megfizetése a parkoló automatáknál megváltott parkolójeggyel-, vagy mobiltelefonos díjfizetéssel teljesíthető. A mobiltelefonos parkolás a kerület fizető övezeteiben már megszokott módon, az automatákon jól láthatóan feltüntetett telefonszámokra történő SMS küldésével, vagy annak felhívásával történhet.

Az érintett területeken 34 darab, - a jelenleg kapható egyik legmodernebb - billentyűzettel ellátott „STRADA EVOLUTION” típusú parkolójegy-kiadó automatát helyeztek el. Ezek az automaták a billentyűzetük segítségével, az ügyfél által begépelt, forgalmi rendszámmal ellátott parkolójegyet nyomtatnak, így nagyobb hatékonysággal ellenőrizhető az úgynevezett „5 perces szabály”.

A József Attila-lakótelep esetében egy, a Fővárosi Önkormányzat által engedélyezett, kísérleti övezetet vezetnek be. Az övezetben a Budapesten alkalmazott általános szabályoktól eltérően a parkolójegy-kiadó automatákat az előírt távolság kétszeresére helyezik el, időkorlátozás nélküli várakozás lehetséges a várakozási időszakban illetve a gépjármű tulajdonosoknak nem 5, hanem 10 percük van a megállástól számítva az érvényes parkolójegy megszerzésére. Az automaták közötti nagyobb távolság miatt, a mobilparkolást segítő, zónakódokkal ellátott tájékoztató táblákat helyeznek ki.

A parkolójegyek-, és a mobilparkolás érvényességét, 2016. október 3-tól ellenőrök fogják vizsgálni.

Ferencvárosi lakosoknak ‒ érvényes várakozási engedély birtokában – a parkolás díjmentes.
Következő adásunk
Téma: Gyermekek táborozását támogatja György István – György István kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatala és Kovács Róbert polgármester, Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzata
Ezt követő adásaink