Életmód
Fahéjjal a gyomorsav ellen 
Eurekalert! Kép: Pixabay
2016. október 5.

Sertéseken végzett kísérlet bizonyította a fahéj jótékony hatását az emésztésre. A lenyelhető szondák tanúsága szerint a fűszer lehűti a gyomrot, és visszafogja a savtermelést.

Ma, amikor tömegek küzdenek gyomorsavtúltengéssel, reflux betegséggel, miden hírt élénk érdeklődés kísér, ami a kínzó állapot természetes enyhítéséről szól. Az ausztrál RMIT Egyetemen az egyre divatosabb fahéj hatását vizsgálták a gyomor- és bélműködésre, és úgy találták, hogy a fűszer kifejezetten hasznos lehet, ha valakinek túl sok a sava.

Bár a kutatók sertésekkel kísérleteztek, úgy vélik, a bizonyítékok elég erősek ahhoz, hogy feltételezzék: a fahéj az embereknek is használ. Az ázsiai konyhában előszeretettel használt fűszer mérhetően csökkenti a sertések gyomorhőmérsékletét, akár 2 Celsius fokkal – állapították meg.

„Miközben a sertések emésztenek, szén-dioxid termelődik a gyomrukban. A fahéj ennek a mértékét csökkenti azzal, hogy jelenlétében a gyomorfal kevesebb gyomorsavat és pepszint választ el” – magyarázta a kutatást vezető Kourosh Kalantar-zadeh professzor.

A sertések egyébként lihegéssel hűtik magukat, és gyomrukat, ennek hatását csak tovább erősíti a fahéj.

„Nem csoda, hogy a trópusi területek konyhájában annyi fahéjat használnak, csakugyan lehűti, felfrissíti az embert” – fogalmazott a szakember.

A kísérlet adatait lenyelhető gáz szenzorok szolgáltatták, a projekt azt a célt is szolgálta, hogy bemutassa ezeket a sokoldalú kis eszközöket. A professzor szerint a szondák forradalmasíthatják a gasztroenterológiát, akár a kellemetlen tükrözéseket is kiválthatják.

Most adásban
Téma: Ünnep előtti ellenőrzések a Jászságban – Lipták Gergely osztályvezető, Fogyasztóvédelmi Osztály és Tóth Sándor osztályvezető, Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Osztály
Ezt követő adásaink