Belföld
Madaras József-szobrot avattak Ferencvárosban
Budapest Főváros IX. Kerület Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal/ OPH Kép: Ferencváros Újság
2016. október 17.

Átadták Szórádi Zsigmond „Madaras József színész csillaga” című szobrát az Aszódi utcai lakótelepen, a Madaras József téren. A színészt egyik híres szerepében, filmbéli kutyájával együtt ábrázolják - tudatta közleményben a Budapest Főváros IX. Kerület Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal.

Szórádi Zsigmond pályaműve, melyet Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata nyújtott be, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiuma 3974/279 kódszámú pályázatán nyert támogatást. A szobrászi szándék a hiteles megjelenítés mellett az volt, hogy egy híres szerepében mutassa be a művészt filmbéli kutyájával együtt, aki a Kántor című filmsorozat főszereplőjeként, Csupatiként vált országosan ismertté.

A szobrot a Füleki utca és Réce utca által határolt közterületen állították fel, amely 2015. április 29. óta viseli Madaras József nevét.

A Kossuth-díjas színész, filmrendező ugyanis életének jelentős részét töltötte a lakótelepen, és jelenleg is élnek a környéken hozzátartozói.

Az ünnepélyes szoboravatáson Kállay Gáborné alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, aki így fogalmazott: „Minden közösség akkor válik igazán közösségé, ha ismeri hőseit, neves, híressé vált embereit. Kultúráért felelős alpolgármesterként vallom, hogy éppen ezért kötelességünk tisztelegni azok előtt, akik egy nagyobb vagy kisebb közösségnek a példaképévé válhatnak.”

A köszöntő után beszédet mondott Sajó Ákos, a József Attila Városrészi Önkormányzat elnöke.

A mai nap egy fordulópont az Aszódi-telep életében. Nem csak amiatt, hogy az ország első Madaras József szobrát gyermekkora, fiatalsága színterén állították fel, hanem amiatt is, hogy az itt lakó nehéz sorsú embereknek megadatik az emlékezés saját múltjukra.” – kezdte beszédét a képviselő, majd méltatta a színművész munkásságát: „Jellegzetes karakterét hamar felfedezte a filmes szakma és ettől kezdve rengeteg filmszerepet kapott. Világhíres magyar filmrendezők vetélkedtek érte.”

Kapcsolódó cikkek
Hamarosan birtokba vehető a Nehru part

Teljesen megújul a ferencvárosi Nehru part. A közpark egy része a továbbiakban biodiverz területként, önfenntartó rendszerként él tovább.

Kitüntették Ferencváros önkormányzatát

A Károli Gáspár Református Egyetem Szenátusa 2016. június 22-i ülésén hozott határozatával Károli Emlékérmet kaptak.

Most adásban
Kimondott szavak, a Rádió Orient heti hírösszefoglalója
Ezt követő adásaink