Belföld
Először adták át a Ferencváros ’56 Díjat
OPH Kép: OPH
2016. október 22.

Öt személynek adták át a Ferencváros ’56 Díjat pénteken, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából alapított a főváros IX. kerületének önkormányzata. Az átadóünnepségen Kállay Gáborné alpolgármester hangsúlyozta, a díj átadásával tiszteletüket és köszönetüket fejezik ki.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékezetének és eszmeiségének méltó elismeréseként öten részesültek a Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata által idén alapított Ferencváros ’56 Díjban.

Az első ízben átadott elismerést a forradalmi eseményekben való részvételéért vehette át Constantin Miklós és Székely Dezsőné Sebestyén Mária, akik ápolókként, Kabelács Pál és Király György, akik fegyveres forradalmárokként, valamint Tóbiás Áron, aki a szabad Kossuth Rádió szerkesztőbizottságának tagjaként küzdött a magyar ügyért.

A díjakat Kállay Gáborné és Zombory Miklós alpolgármesterek adták át.

„Ti éljetek, nevessetek teli szájjal, mert mi is így akartunk élni” ‒ idézte az átadóünnepségen Kállay Gáborné Ferencváros alpolgármestere Angyal István, a Tűzoltó utcai felkelő búcsúlevelét, amelyet mottónak választottak kerületi programsorozatukhoz. A városvezető a javarészt fiatalokból álló hallgatóság figyelmét felhívva folytatta: „E sorok figyelmeztetnek bennünket, hogy ne feledjük el, milyen páratlan adottság és lehetőség, hogy szabad országban, demokráciában élhetünk. Ne hagyjuk, hogy a kiharcolt értékek elvesszenek, hogy az áldozatok hiábavalók legyenek.”

Az alpolgármester hangsúlyozta, a díj átadásával „elsősorban tiszteletüket és köszönetüket fejezik ki azoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ma békében és demokráciában lehet élni. Akiknek a haza többet jelentett saját életüknél is.”

Kapcsolódó cikkek
Forradalmi pillanatok a Bakáts téren

Ferencváros Önkormányzata ünnepi megemlékezésére október 23-án, 14 órakor kerül sor a Bakáts téren, az ’56-os emlékműnél.

Következő adásunk
Téma: Gyermekek táborozását támogatja György István – György István kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatala és Kovács Róbert polgármester, Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzata
Ezt követő adásaink