Gazdaság
A sertéspestis elleni védekezésről tárgyaltak Varsóban
FM Kép: Pixabay
2016. október 29.

Miniszteri szintű konferenciát tartottak az afrikai sertéspestisről 2016. október 28-án Varsóban. A tanácskozás a betegség terjedésében kiemelt kockázatként értékelte többek között a vaddisznók közvetítő szerepét és az illegális sertésszállításokat. Jelentős eredmény, hogy az Európai Bizottság a tagállamok által végrehajtott védekezési programok pénzügyi támogatásának növelését tervezi.

A találkozón a fertőzött és a veszélyeztetett uniós tagállamok, valamint több harmadik ország (Orosz Föderáció, Ukrajna, Moldova) képviselői közösen értékelték az aktuális járványhelyzetet és a legfrissebb tudományos eredményeket. Az egyeztetésen hazánkat Bognár Lajos országos főállatorvos képviselete.

A konferencia következtetései között kiemelt kockázatként szerepel a vaddisznók közvetítő szerepe, a sertéstartó gazdaságok nem megfelelő járványvédelme, ezáltal az emberek közvetlen felelőssége, valamint az illegális sertésszállítások, melyek kulcsszerepet játszanak a betegség terjesztésében.

Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa hangsúlyozta, a betegség felszámolásához és a továbbterjedés megakadályozásához regionális együttműködésre van szükség. A bizottság tervei között szerepel a tagállamok által végrehajtott védekezési programok pénzügyi támogatásának növelése.

A sertéseket érintő, súlyos gazdasági károkat okozó betegség az Európai Unió több tagállamában és számos szomszédos, ún. harmadik országban is jelen van. Ukrajnából hazánkhoz egyre közelebbi eseteket jelentenek. A vírus Magyarországra történő behurcolásának megakadályozása érdekében korábban bevezetett intézkedések (például a személyes poggyászok fokozott ellenőrzése az ukrán határon) továbbra is érvényesek. Kulcsfontosságú azonban az állattartók, a vadászok és a vásárlók fokozott figyelme is a betegséggel szembeni hatékony és gyors fellépés érdekében.


A NÉBIH honlapján elérhetők a betegségre vonatkozó legfrissebb információk.

Most adásban
Téma: Operát az Operából! és New York OperaTour turnék – Solymosi Tamás igazgató, Magyar Nemzeti Balett
Ezt követő adásaink