Közigazgatás
1956 a karikatúrában címmel nyílt kiállítás Ferencvárosban
OPH Kép: ferencvaros.hu
2016. november 2.

1956 a karikatúrában címmel nyílt kiállítás a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény galériájában október 28-án. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Karikatúraművészeti Szakosztálya és a helytörténeti gyűjtemény közös tárlatában az ’56-os témához kapcsolódó karikatúrákon, szatirikus grafikákon kívül az elnyomásra és a diktatúrára utaló alkotások is szerepelnek.

A pénteki megnyitón Bácskai János, a IX. kerület polgármestere elmondta, hogy örömmel adtak helyt a szakosztály megkeresésének, hogy a Ferencváros legyen a helyszíne az első 1956-tal kapcsolatos csoportos karikatúratárlatnak Magyarországon.

A polgármester szólt arról is, hogy 1956-nak megvannak a jelképei (a lyukas zászlók) vagy a zenéje (Beethoven Egmont nyitánya), de még nagyon sokféle megközelítésről nem esett szó. A mostani kiállítás jelentősége – emelte ki a városrész vezetője ‒, hogy megmutatja, miként dolgozza fel a karikatúra 1956-ot, „mit kezd a karikatúra a történelemmel, annak egy nagyon fontos szakaszával”.

Bognár Nándor újságíró, médiaszakértő a tárlat megnyitásakor arra emlékeztetett, hogy a karikatúra alkotója keres egy olyan sajátos nézőpontot, ahonnan nézve másképp lehet bemutatni a világot.

Meglehet, az így bemutatott kép szokatlan, talán derűs, talán ironikus is, de mindenképpen jellemző.

És a magyar karikatúra olyan, mint a magyar humor, nálunk mindenből pillanatok alatt vicc születik.” Hangsúlyozta, hogy ez nem azt jelenti, hogy mi komolytalan nemzet vagyunk, inkább azt, hog ha gondunk van, akkor is megtaláljuk a helyzet fonák, ironikus oldalát. Hozzátette: a humor, az ironikus látásmód nem oldja meg a gondunkat, de segít túlélni. ’56-ban is születtek viccek, a jó, a művészi színvonalon megvalósított karikatúrák segítenek túlélni, és az élet nélkülük nehezebb, valószínűleg szomorúbb is lenne.

Fábry János karikaturista, grafikus az ünnepélyes alkalom kapcsán úgy fogalmazott: történelmet írunk, történelmet rajzolunk.

Az akadémikusok, karikaturisták, grafikusok, festőművészek alkotásait felvonultató tárlatban elsősorban a jelenben született művekkel lehet találkozni, de korábbi, az elmúlt évtizedekben született munkák is láthatók.


A kiállítás 2016. december 20-ig tekinthető meg keddtől péntekig 10‒18 óra, szombaton 10‒14 óra között az 1092 Bp. Erkel utca 15. szám alatt.

Téma: 1956 a művészek szemével
Vendég: dr. Bácskai János polgármester, Sajó Ákos képviselő és Fábry János elnök, MÚOSZ Magyar Karikatúraművészeti Szakosztály
A műsort vezeti: Adorján András
Most adásban
Kimondott szavak, a Rádió Orient heti hírösszefoglalója
Ezt követő adásaink