Közigazgatás
Mi jöhet ezután?
hirado.hu Kép: Reuters
2016. december 5.

Folyamatosan érkeznek a nemzetközi reakciók az olasz és az osztrák választásra. A befektetők és a piac káoszt jósol Olaszországban. Az osztrák eredménynek viszont a legtöbb uniós politikus örül.

Kulcsfontosságú választásokon van túl Európa. Brüsszelben többször is azt mondták: az EU jövője múlhat az olasz és az osztrák választástól. A brüsszeli vezetők egyik szeme sír, a másik nevet, valószínűleg szívesebben “odaadták” volna az osztrák eredményt, ha Olaszországban születik számukra kedvesebb eredmény. Utóbbi ugyanis sokkal komolyabb hatással lehet Európára.
Róma, 2016. december 5. Matteo Renzi olasz miniszterelnök sajtóértekezletet tart Rómában 2016. december 4-én, miután a törvényhozási rendszer átalakításáról szóló alkotmányos népszavazáson vereséget szenvedett. Renzi bejelentette lemondási szándékát. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)

Matteo Renzi olasz miniszterelnök

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke azt írta a Twitteren: gratulál olasz barátainak ahhoz, hogy megtagadták az EU-t. Azt korábban is lehetett tudni, hogy az Európai Bizottság és annak elnöke az igenek mellett tette le a voksát, sőt bizonyos mértékben még kampányolt Matteo Renzi olasz kormányfő és reformtervei mellett.

Francois Hollande, francia elnök rövid nyilatkozatot adott ki, amelyben azt mondta, tudomásul kell venni Matteo Renzi lemondását felismerve, hogy a “leköszönő olasz elnök a kvalitásait bátor reformjainak szolgálatába állította.”

A német külügyminiszter Frank-Walter Steinmeier – aki jelenleg Athénben, Alekszisz Ciprasz miniszterelnökkel találkozik – az olasz népszavazás eredményét úgy kommentálta: Németország aggódik, hogy Olaszországban egy kormányválság jöhet létre. “ Hiszem, Renzi a helyes és szükséges dolgot tette, de a választók nem támogatták ebben. A válság nem az államot, hanem a kormányt érinti és megoldásra vár. Ez nem egy pozitív üzenet Európa számára ebben a nehéz időszakban.”

Wolfgang Shauble, német pénzügyminiszter szerint elsődlegese, hogy Olaszországban új kormány legyen, de reményét fejezte ki abban, hogy tovább halad a Renzi által megkezdett úton és folytatja a reformokat. “Még akkor is ha, az olasz polgárok nem fogadják el az alkotmánymódosítást. Nincs ok euróválságról beszélni” -tette hozzá.

Már ma téma lesz a vasárnapi olasz népszavazás és az osztrák elnökválasztás az EU központjában. A pénzügyminiszterek találkozóján biztosan terítékre kerülnek az eredmények, hiszen politikai, gazdasági hatásokkal egyaránt számolnak Brüsszelben – mondta el az M1 Híradóban a közmédia brüsszeli tudósítója.

Politikai szempontból az a nagy kérdés, mennyire erősödik majd meg a populistának tartott 5 Csillag mozgalom, amely a Renzi-féle baloldali politikai erő mögött a második legerősebb az olasz alsóházban, és határozottan EU-ellenes.

Brüsszelben attól tartanak, hogy ha a párt megerősödik – mer soha ilyen közel nem voltak ahhoz, hogy hatalomra kerüljenek -, az lendületet adhat más tagállamok hasonló pártjainak. Jövőre pedig választási “szuperév” lesz, hiszen választások lesznek Hollandiában, Franciaországban és Németországban is, és ezekben az országokban nagyon erősek az 5 Csillaghoz hasonló populista mozgalmak – magyarázta Baraczka Eszter.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a felesége, Agnese Landini (j) jelenlétében sajtóértekezletet tart Rómában 2016. december 4-én, miután a törvényhozási rendszer átalakításáról szóló alkotmányos népszavazáson vereséget szenvedett. Renzi bejelentette lemondási szándékát. (MTI/EPA/Gregor Fischer)

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a felesége, Agnese Landini (j) jelenlétében sajtóértekezletet tart Rómában 2016. december 4-én, miután a törvényhozási rendszer átalakításáról szóló alkotmányos népszavazáson vereséget szenvedett. Renzi bejelentette lemondási szándékát. (MTI/EPA/Gregor Fischer)

A várható gazdasági hatások szorosan összefüggnek a politikai hatásokkal. Az 5 Csillag mozgalom elképzelései között szerepel ugyanis, hogy népszavazást írnának ki Olaszország eurózóna-tagságáról, ami órási bizonytalanságot és pánikot okozhat a pénzpiacokon, a külföldi befektetők elkezdhetik kivonni tőkéjüket az amúgy is nagyon rossz állapotban lévő olasz bankrendszerből. Ha pedig az olasz bankrendszer bajba kerül, az eurózóna bankrendszere is bajba kerülhet. A légborúlátóbb forgatókönyvek az eurózóna válságával számolnak – tette hozzá.

Mindehhez jön még a hatalmas olasz államadósság: Olaszországban az éves GDP 132 százalékán áll a teljes adósságállomány. Ezt az 5 Csillag mozgalom újratárgyalná, ami újabb bizonytalanságot okoz, nem véletlen tehát, hogy az Európai Bizottság az elmúlt hetekben minden létező eszközzel próbálta támogatni Matteo Renzi kormányát.

Most adásban
Téma: Az aacheni-szerződés - a német-francia együttműködési tengely – Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Ezt követő adásaink