Külföld
Az olasz államfő lezárta a kormányválság miatti pártkonzultációkat
MTI Kép: Reuters
2016. december 11.

Gondolkodási időt kért Sergio Mattarella olasz államfő a parlamenti pártokkal szombat este lezárult konzultációk végén, és az ígérte, mielőbb bejelenti, milyen megoldást talált a december 4-i alkotmányos népszavazás bukása óta tartó kormányválságra.

Az olasz elnöki palotából kiszivárogtatott információk szerint Sergio Mattarella vasárnap jelenti be, kit kíván miniszterelnöknek kinevezni a lemondását szerdán benyújtott Matteo Renzi helyére.

Az államfő a három legnagyobb parlamenti párttal zárta a csütörtökön indított konzultációkat. Ezek végén rövid nyilatkozatot tett, hangsúlyozva, hogy Olaszországnak minél gyorsabban működőképes kormányra van szüksége.

Hangsúlyozta, hogy egységes olasz választási rendszer hiányában jelenleg lehetetlen új parlamenti választásokat tartani, vagyis kizárta a előrehozott választások mielőbbi megtartásának lehetőségét.

Utalt arra is, hogy Olaszországra a következő hónapokban jelentős nemzetközi feladatok várnak (többek között a G7-es csoport olaszországi találkozója). Mindebből arra lehet következtetni, hogy Sergio Mattarella olyan kormányban gondolkodik, amely az országot legalább jövő nyárig elvezetheti.

Mattarella a pártok jelzései alapján fogja megnevezni a kormányfőjelöltet, aki az olasz gyakorlat szerint fenntartással fogadja majd el a felkérést, azaz először felméri, mekkora támogatottságot élvez a parlamenti pártok részéről. Ha elfogadja a kinevezést, már a jövő hét elején leteheti az esküjét.

Erre utal az is, hogy a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki párt szerdára parlamenti frakcióülést tűzött ki, mintha tudná, hogy az új miniszterelnökről akkor lesz bizalmi szavazás.

Az olasz sajtó találgatásai szerint Sergio Mattarella a balközép Demokrata Párt (PD) vezette jelenlegi kormánytöbbséggel képzeli a folytatást, a lemondott Matteo Renzi helyett egy új miniszterelnökkel. Sajtóinformációk szerint a PD három nevet javasolt Sergio Mattarellának, közöttük a legesélyesebbnek tűnő Paolo Gentiloni külügyminiszterét.

Kapcsolódó cikkek
Szerda délutánig marad miniszterelnök Renzi

Az olasz parlament felsőháza szerdán szavaz a jövő évi költségvetésről. A törvénycsomag elfogadása után Renzi benyújtja lemondását.

Vesztett és lemondott Renzi

A választók csaknem 60 százaléka voksolt a kormányfő által szorgalmazott alkotmányos reformok ellen vasárnap Olaszországban.

Ma eldől Matteo Renzi és reformjai sorsa

Több mint ötvenmillió olasz jogosult szavazni vasárnap a római parlament átalakításáról zajló népszavazáson.

Most adásban
Téma: Az aacheni-szerződés - a német-francia együttműködési tengely – Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Ezt követő adásaink