Közigazgatás
A téli szünetben is gondolnak a rászoruló gyerekek étkeztetésére
MTI Kép: kormany.hu/Árvai Károly
2016. december 21.

Idén először a téli szünetben is kapnak meleg ételt a rászoruló gyerekek – közölte Czibere Károly a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Czibere Károly a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnáziumban megtartott sajtótájékoztatón kiemelte: idén január 1-től az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk nemcsak a nyári, hanem minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről.

A szünidei étkeztetésre 208 ezer gyermek jogosult, ennek költségeire a kormány idén 5,3 milliárd forintot, a 2017-es költségvetésből pedig 6,67 milliárd forintot különített el. Hozzátette: 2010-ben a nyári gyermekétkeztetésre 2,4 milliárd forintot költöttek, ezt a keretet emelték 2017-re közel háromszorosára.

Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

Az államtitkár szerint fontos a gyerekeknek adott étel minősége is, ezért a kormány az egy adagra jutó támogatást, amely 2010-ben 370 forint volt, ettől az évtől 570 forintra emelte.

Czibere Károly rámutatott:

a kedvezményes, illetve ingyenes étkeztetés képes kiszabadítani a gyerekeket a szegénységi csapdából

E csapda lényege, hogy az a gyerek, aki nem jut elegendő élelemhez, rosszabbul teljesít, így az egymást követő generációk egyre mélyebb szegénységbe süllyednek. „Ahhoz, hogy megállítsuk ezen a lejtőn a szegénységi kockázatnak kitett családokat, biztosítani kell gyermekeiknek az alapvető javakat” – fogalmazott.

Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

Szólt arról is, hogy 2017 januárjában értékelik az idén kibővített szünidei étkeztetés tapasztalatait. Felmérik, hányan vették igénybe a szolgáltatást, és azt is, hogy azok a szülők, akiknek gyerekei jogosultak voltak az ingyenes étkezésre, de nem kérték, miért nem éltek a lehetőséggel.

Vas Imre (Fidesz), Ferencváros és Józsefváros országgyűlési képviselője elmondta: Józsefvárosban 4 bölcsődés, 8 óvodás és 145 iskolás korú gyermek kap a téli szünetben meleg ételt az erre kijelölt oktatási intézményekben, míg Ferencvárosban 17 bölcsődés, 18 óvodás és 30 iskolás korú gyermek veszi igénybe a szolgáltatást.

Következő adásunk
Téma: Gyermekek táborozását támogatja György István – György István kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatala és Kovács Róbert polgármester, Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzata
Ezt követő adásaink