Gazdaság
Közelít a sertéspestis?
MTI Kép: Reuters
2016. december 29.

Az egyik nagyszőlősi szálloda gazdaságában elpusztult három vaddisznó tetemeiből vett mintákat az elmúlt hétvégén küldték el vizsgálatra a lembergi (Lviv) regionális állatorvosi laboratóriumba. Az intézményből szerdán jelezték, hogy az afrikai sertéspestis vírusát mutatták ki – adta hírül a Goloskarpat.info nagyszőlősi hírportál.

Az orgánum szerint ez az első eset, hogy afrikai sertéspestist regisztrálnak Kárpátalján. A szálloda gazdaságát 40 napra állategészségügyi zárlat alá helyezték, az ott tartott négy vaddisznót és hat malacot megsemmisítették, és a korábban elhullott állatok tetemeivel együtt elégették. A hatóságok szerint a fertőzési gócot lokalizálták, így az nem jelent további veszélyt. Egyúttal 20 kilométeres körzetben elrendelték az összes házi sertés állatorvosi vizsgálatát.

A híroldal által megszólaltatott szakember szerint valószínű, hogy az afrikai sertéspestis kórokozóját az Ukrajna különböző vidékeiről érkező szállodavendégek hurcolták be Nagyszőlősre.

Az afrikai sertéspestis vírusa 2012-ben jelent meg Ukrajnában, Zaporizzsja környékén. Eddig az ország 14 megyéjében regisztrálták a betegséget, idén júniusban az ukrán–magyar határtól 250 kilométerre fekvő Csernyivci megyében is kimutatták a veszélyes fertőzés kórokozóját.

Kapcsolódó cikkek
Évek óta terjed az emberre is veszélyes vírus a dán sertések között

Az exportált malacok nagy része fertőzött a baktériummal, ami azonban sem az uniós, sem a magyar jogszabály szerint nem tartozik bejelentési kötelezettség alá.

A sertéspestis elleni védekezésről tárgyaltak Varsóban

Az illegális sertésszállítások játsszák a kulcsszerepet az afrikai sertéspestis terjedésében.