Gazdaság
Magasan 50 dollár fölött az olaj
vg.hu Kép: pixabay
2017. január 3.

Másfél éves csúcsra emelkedett az olaj ára már két nappal azután, hogy életbe lépett a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC), illetve néhány azon kívüli olajország kitermeléscsökkentési megállapodása. Délelőtt a februári WTI ára 55,24 dollár/hordóig is eljutott New Yorkban, ez mintegy 2,5 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz képest (hétfőn nem volt kereskedés). Az Európában irányadó Brent ára márciusi szállításra 58,20 dollárnál is járt Londonban ‒ írja a vg.hu.

A drágulás mögött elsősorban az állt, hogy Kuvait és Omán is jelezte: a december 10-i megállapodásnak megfelelően január 1-től visszafogták a kitermelést. Az OPEC-tag Kuvait 130 ezer hordós csökkentést hajtott végre, így 2,75 millió lehet a napi kitermelése, míg Omán 45 ezer hordóval fogja vissza a korábban napi 1,01 milliós felhozatalt – idézte a Bloomberg az illetékesek helyi médiának adott nyilatkozatait. Irak is megkezdi a kínálat szűkítését – mondta el az ország olajminisztere Dzsabbar al-Luaibi egy kuvaiti lapnak –, először a nehézolajokkal.

A kitermelés visszafogását azután lehet majd igazán megítélni, amikor kijönnek a januári havi adatok – figyelmeztetett a Commerzbank ügyfeleinek küldött elemzői feljegyzés –, addig az árak magas szinten maradhatnak.

Tavaly januárban 13 éves mélypontra süllyedt az olajár azt követően, hogy az Irán elleni szankciók feloldása után a piacon úrrá lett a túlkínálati pánik, akkor a Brent ára 27,67 dollárig zuhant.

Az árak aztán már az első kitermeléskorlátozási próbálkozások hírére megindultak felfelé, végül jelentős ingadozások mellett a Brent 52 százalékkal, a WTI 45 százalékkal drágult 2016-ban; ez mindkét irányadó fajta esetében 2009, azaz a válság utáni első év óta nem látott mértékű ugrást jelent.

Következő adásunk
Téma: Megújult a Ferencvárosi Epres Óvoda – Weingartner Balázs Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkár és Zombory Miklós, Ferencváros alpolgármestere
Ezt követő adásaink