Belföld
A mélyszegénységben élő nők szülészeti ellátását kutatja az EMMA
OPH Kép: pixabay.com
2017. január 25.

Az egyesület munkatársai jelenleg Pécsen, Miskolcon és Berettyóújfaluban készítenek interjúkat a területeken dolgozó szakdolgozókkal ‒ mondta Schmidt Erika, az EMMA egyesület vezetője.

Az egyesület 2010 óta aktívan működő női információs és érdekképviseleti szervezet, amely küldetésének tekinti, hogy a nőket és családjaikat reprodukciós jogaik, különösen a szülés körüli jogaik érvényesítésében támogassa. Az EMMA 1996-ban alakult, de 2010 óta aktív. A szervezet munkájában három éve kapott nagyobb hangsúlyt a nőkkel folytatott közvetlen tevékenység. Az EMMA Műhelyek alkalmával az édesanyák a gyermekükkel lehetnek együtt, és szakemberektől kaphatnak választ kérdéseikre. Az EMMA vonal egy klasszikus értelemben vett segélyvonal, amelyet az édesanyák várandósság, szülés és gyermekágy témában hívhatnak. Az anonim segélyvonalat heti két alkalommal ‒ kedden és csütörtökön - önkéntesek működtetik – ismertette a tevékenységeket Schmidt Erika. Az egyesület elnöke hangsúlyozta, kiemelt cél a mélyszegénységben élő, roma nők támogatása.

Mint azt Schmidt Erika kifejtette, az egyesület jelenleg egy nemzetközi, európai kutatási projektekben vesz részt, amely a European Cooperation in Science and Technology égisze alatt szerveződik. Hozzátette, főleg európai uniós, de tengerentúli szakorvosokat, szülészeket, nőgyógyászokat, civileket, aktivistákat tömörítő szervezet az EMMA, amely különböző kutatási projekteken keresztül azt vizsgálja, hogyan lehet a szülészeti ellátórendszert olyanná formálni, amely a nők szempontjait és szükségleteit jobban figyelembe veszi, ugyanakkor a szakemberek számára is jobb munkakörülményeket biztosít.

Kép: illusztráció
Forrás: pixabay.com

Az EMMA egyik projektje keretében készített egy női elégedettséget mérő kérdőívet, amelynek jelenleg az összegzése zajlik, emellett egy átfogó tanulmányon is dolgoznak. A másik fontos kutatási program a mélyszegénységben élő nők szülészeti ellátásához kapcsolódik. A szervezet vezetője kitért arra is, a területeken dolgozó szakdolgozókkal Pécsen, Miskolcon és Berettyóújfaluban készülnek aktuálisan az interjúk. A projekt eredményeit ismertetve közölte, a nők oldaláról nézve a szegregált területen élők esetében az első problémát az ellátáshoz való hozzáférés jelenti, ugyanakkor a tömegközlekedés nem veszi figyelembe, hogy az egészségügyi intézmények milyen időspektrumban dolgoznak, valamint sok esetben a meglévő gyermekek felügyelete sem megoldott, további felmerülő gond pedig az iskolázottsággal összefüggésben a kommunikáció.

Erzsébetváros Önkormányzata tavaly december óta ingyenes civil helységhasználatot biztosít az EMMA egyesületnek az ErőMűvházban.

Következő adásunk
Téma: Gyermekek táborozását támogatja György István – György István kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatala és Kovács Róbert polgármester, Budapest Főváros X. Kerület Kőbánya Önkormányzata
Ezt követő adásaink