Közigazgatás
Tarnai: a Liget Budapest Projekttel és a Paks II.-vel is van feladatunk
OPH Kép: OPH/Liget Projekt
2017. január 25.

Januártól jelentős szervezeti változások léptek életbe a Pest Megyei Kormányhivatalnál is. Mint azt Tarnai Richárd kormánymegbízott a Rádió Orienten elmondta, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség megszűnésével a legnagyobb feladatot az országos, másodfokú környezetvédelmi feladatok átvétele jelenti.

A 2017-es év az államigazgatás szerkezeti-szervezeti átalakításával indult. Tarnai Richárd úgy fogalmazott: a cél, hogy minden szolgáltatás a lehető legközelebb kerüljön az emberekhez. A kormánymegbízott kifejtette: ez azt jelenti, hogy sok olyan hivatal, amely eddig a minisztériumok, illetőleg a kormányhivatalok között működött, megszűnt, az elvi, szakmai területeket a minisztérium vette át, a végrehajtási, a hatósági feladatok pedig a kormányhivatalokhoz kerültek. Mint mondta: bebizonyosodott, hogy ugyanazt a munkát kisebb létszámmal is hatékonyan el lehet látni. Az eddigi tapasztalatokról szólva kijelentette, a kiszolgálás színvonala növekedett, a határidőket a kollégák sokkal jobban be tudják tartani. További változás, hogy

január elsejétől átlagosan 30 százalékkal vihetnek többet haza a kormányhivatalok dolgozói.

Az új jogszabály szerint sávosan történik a bérezés, ami azt jelenti, hogy a ledolgozott évek után nem emelkedik automatikusan a fizetés. Félévenként felülvizsgálják, értékelik a béreket, és az itt kapott százalék alapján fölfelé vagy lefelé is el lehet térni a korábbi összegtől ─ hangsúlyozta Tarnai Richárd.

A szakember kijelentette, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség megszűnésével a legnagyobb feladatot az országos, másodfokú környezetvédelmi feladatok átvétele jelenti.

„A Liget Budapest Projekt és a Paks II. vonatkozásában nekünk kell elvégezni az ezzel kapcsolatos hatósági eljárásokat”

– szögezte le hozzátéve, február elején Magyarországra érkezik az orosz elnök, s minden bizonnyal Paks II.-ről is szó esik majd a találkozón. A Liget Budapest Projektről szólva közölte, a program egy rendkívül jó projekt, hiszen több zöld felület jön létre, jól jár a város, és az emberek is.

A kormányhivatalhoz került feladatok közül a kormánymegbízott szerint egy másik nagyon nehéz terület a gyámügy. A kiégés veszélye talán a gyámügyes kollégák esetében a legnagyobb, mint mondta, ez az a foglalkozás, amit csak hivatástudatból lehet végezni.

A legjelentősebb átalakulás az Érdi Járási Hivatalt érintette: kiemelt járásként működik újonnan bekerült főosztályokkal. A kormánymegbízott úgy véli, ezáltal nagyobb teret kaptak a szakmai munkában, így sokkal hatékonyabb, gördülékenyebb lehet a döntéshozatal. Már első fokon olyan alapos szakmai vélemények szükségesek, amelyekben a másodfok se talál kifogásolnivalót ─ emelte ki.

A szakember szerint nagyon fontos hosszú távú célkitűzés az informatikai rendszer egységesítése, az idei esztendő kiemelt feladata pedig a konszolidáció, vagyis a finomhangolás, az átalakítást követően a működés rutinszerűvé válása ─ zárta gondolatait Tarnai Richárd.

Téma: Átalakítások a kormányhivatalnál
Vendég: Tarnai Richárd kormánymegbízott, Pest Megyei Kormányhivatal
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
Kapcsolódó cikkek
Idén 50 milliárdot fordítanak a Liget Budapest projektre

Emellett többek között az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központra, a Magyar Zene Házára és a Közlekedési Múzeumra is jut majd.

Tarnai Richárd: nincs több veszélyes hulladék az Illatos úti telephelyen

Most adásban
Téma: Az aacheni-szerződés - a német-francia együttműködési tengely – Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Ezt követő adásaink