Gazdaság
Egyre inkább felértékelődik az élelmiszerbiztonság kérdése
FM Sajtóiroda/MTI
2017. február 24.

Világszerte egyre inkább felértékelődik az élelmiszerbiztonság és ebben az állatorvosok tudására, szakértelmére óriási szükség van - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében az Állatorvostudományi Egyetem Diplomaosztó és Doktorrá Avató ünnepségén.

Nagy István leszögezte, a globalizált élelmiszer-gyártás, az élelmiszerhamisítás, a génmódosítás, a feketegazdaság olyan fokozódó kockázatokat jelentenek, amelyekre csak egy egységes, a teljes élelmiszer-előállítási folyamatra kiterjedő élelmiszerlánc-felügyelettel adható hatékony válasz.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió területén is felbukkant már például a kéknyelv-betegség, az afrikai sertéspestis, melyek óriási gazdasági károkat képesek okozni. Emellett súlyos állategészségügyi és gazdasági problémát okozhatnak az egyes állatbetegségeknek a kidolgozott járványvédelmi intézkedések ellenére is bekövetkező újabb kitörései, mint ahogy a madárinfluenza-járvány esetében is tapasztalható - tette hozzá.

Forrás: Pixabay.com

2050-ben várhatóan több mint kilenc milliárd ember táplálását kell a világ mezőgazdaságának megoldania – húzta alá az államtitkár. Kiemelte, egyes prognózisok szerint csak a globális húsfogyasztás szintje 40 százalékkal nő 2030-ig, ami a mai termelési szint további növelését igényli.

Nagy István hangsúlyozta, gazdag agrárökológiai adottságokkal és nagy mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező országként mindent meg kell tennünk mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk versenyképességének megőrzéséért.

Arról is szólt, hogy az Állatorvostudományi Egyetem felveszi a versenyt az élenjáró nyugat-európai társintézményekkel, nem véletlen, hogy a világ mintegy 40 országából több mint ezer hallgató tanul itt. Kiemelte, az itt megszerzett diploma nemzetközi viszonylatban is magas színvonalat képvisel.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora elmondta: a doktorrá avató ünnepségen 76 magyar és 73 angol nyelvű állatorvos hallgatónak adták át a diplomát. Felidézte: az Európában egyedülálló módon három nyelven, magyarul, angolul, és németül oktató Állatorvostudományi Egyetem a magyar felsőoktatás egyik legrégebbi hazai és nemzetközi viszonylatban is meghatározó intézménye.