Külföld
Történelmi hiba volt Brexit?
Világgazdaság Kép: Pixabay
2017. február 28.

John Major volt brit miniszterelnök szerint „történelmi hiba volt, hogy a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.

A Brexit-párti politikusok "irreális és túlzottan derűlátó jövőképpel hitegetik" a brit népet, a várható akadályokra csak legyintenek, és olyan lehetőségeket vázolnak fel, amelyek túlmennek minden ésszerű várakozáson ‒ monta az egykori konzervatív párti kormányfő a londoni Királyi Külügyi Intézet, a Chatham House hallgatósága előtt hétfő este tartott beszédében.

A Brexit-párti politikusok szerint az Európai Unión kívüli országok „sorban állnak”, hogy kereskedelmi megállapodásokat köthessenek Londonnal. „Ez nagyon csábítóan hangzik, de a nemzetközi tárgyalásokon szerzett saját tapasztalataim alapján kételkedem az ilyen rózsaszínű bizakodásban" ‒ fejtette ki Major. Hozzátette: bárki, aki őszintén hisz abban, hogy az Európai Unió mindent megad majd, amire Nagy-Britannia vágyik, és semmiféle árat nem szab cserébe, az „rendkívül naiv”.

Jean-Claude Juncker uniós bizottsági elnök szintén erre utalt a múlt héten, aki szerint Londonnak teljesítenie kell önként vállalt pénzügyi kötelezettségeit. A brit lapok azt is kiemelik, Michel Barnier, aki a válást az EU részéről intézi, hatvanmilliárd eurós számlát tervez benyújtani Theresa May kormányfőnek, amikor Nagy-Britannia bejelenti kilépési szándékát, valamikor március második felében.

Major szerint csekély az esélye annak, hogy a kilépési tárgyalások eredményeként elérhető megállapodás ugyanazokat az előnyöket kínálhatja, mint Nagy-Britannia jelenlegi teljes jogú tagsága az EU egységes belső piacán.

John Major ezzel arra utalt, hogy a brit kormány ki akar vonulni az Európai Unió egységes belső piacáról is. Theresa May miniszterelnök hivatalos álláspontja szerint ez azért szükséges, mert ha London érvényesítené a teljes jogú belső piaci tagsághoz szükséges feltételeket, az olyan lenne, mintha Nagy-Britannia ki sem lépett volna az EU-ból. Mözben megkezdődött a harc azokért az uniós intézményekért is, amelyek most még Nagy-Britanniában székelnek.

Hasonlóan nyilatkozott korábban Tony Blair egykori munkáspárti kormányfőis, aki szerintaz EU-tagságról rendezett népszavazáson a választók anélkül szavaztak a kilépésre, hogy tudták volna, mivel jár majd a Brexit, tehát joguk van ahhoz, hogy meggondolják magukat.