Kultúra
Nézettségi rekordért versenyez a Kincsem
OPH Kép: Kincsem
2017. március 17.

Jól veszi az első akadályokat a mozikban a híres magyar csodakanca. Szerdán a premier előtti vetítésre, illetve csütörtökön közel 19 ezer néző váltott jegyet, hogy megtekinthesse Kincsem történetét.


Hatalmas tétet tettek fel a lóra

Herendi Gábor rendező 2015-ben egy nagyszabású produkció elkészítésére vállalkozott. Kísérletet tett, hogy egy friss, látványvilágában a 21. század elvárásainak megfelelő kosztümös mozit készítsen. A 75 forgatási napot 8 hónap utómunka követte. A Kincsem az eddigi legdrágább magyar alkotás, a romantikus kalandfilm körülbelül 3 milliárd forintba került, és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával valósult meg. Jól rajtolt a csodaló, hiszen a nemzeti ünnepen, szerdán, illetve csütörtökön a mozilátogatottsági adatok alapján összesen 18 702 fő volt kíváncsi kalandjára. Sőt! Március 15-én, a premier előtti vetítés végén állva tapsoltak a nézők! Az elmúlt évek nézettségi rekordját az Argo 2 tartja, Árpa Attila filmjére anno a nyitóhétvégén 40 287 fő váltott jegyet. A kérdés az, vajon a mostani hévégén sikerül-e Kincsemnek átvennie a vezetést?

„Az első hétvége nézettségi adatai azért fontosak, mert e szerint kap termet és előadásszámot a film” – hangsúlyozta Herendi Gábor rendező az OrientPress Hírügynökségnek.

A ló, akire még Jeremy Irons is kíváncsi volt

Március 14-én, a díszbemutatón feltűnt a magyar hírességek között egy világsztár, Jeremy Irons is, aki jelenleg a Vörös veréb (Red Sparrow) című kémthrillert forgatja hazánkban.

Lovakról, kulisszatitkokról

Herendi Gábor sajnálatára a forgatókönyvből kimaradt egy filmindító csatajelenet. A Kincsem története a kiegyezés után játszódik, a monarchia virágzó időszakában, amikor a magyarok nemzeti függetlenségi törekvései elfojtva bár, mégis érezhetőek a levegőben. A rendező elmondta, bizonyos szereplők és a történelmi háttér valós, de mivel Kincsem a világ legeredményesebb lova volt ‒ minden versenyt megnyert amelyen indult –, önmagában nem szolgált volna eléggé fordulatos történettel, így egy fikciós sztorit kellett hozzá kitalálni. Hozzátette, a forgatási munkálatokat alapos kutatómunka előzte meg, minden létező szakirodalmat elolvastak, valamint Hesp Róbert, Kincsem egykori trénerének unokája is a segítségükre volt.

Kincsem (2017)
Forrás: Fórum Hungary/Szabó Adrienn

„Bejártuk az egész országot, mert kevés olyan helyszín van, ahol érintetlen 19. századi környezetet lehet találni” – ismertette a kihívásokat. A filmkészítés 75 napot vett igénybe, a stáb többek között olyan helyszíneken forgatott, mint a dégi és a keszthelyi Festetics-kastély, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, vagy Bécsben Európa legrégebbi, eredeti formájában megőrzött lóversenypályája, amely a híres baden-badeni verseny hátterét adta. Ezeknél a jeleneteknél zsokék és kaszkadőrök segítették a színészeket.

„Ez volt a legnehezebb pontja a forgatásnak, Bécsben például 500 statiszta dolgozott egyszerre” ‒ emlékezett vissza a rendező.

A grandiózus díszleteket CGI-technikával egészítették ki.

„A magyar filmipar nincs felkészülve egy ilyen méretű produkcióra, Hollywoodban egy ilyen alkotásnak 150 ember ugrik neki, nálunk ezt 20-an csinálták” ‒ részletezte Herendi Gábor.

Kincsemet több ló alakítja, hiszen az állatoknak különféle feladatokat kellett megoldaniuk a produkcióban. Mivel eredetileg egy csillagot viselt a homlokán, ezért „lósminkesre” is szükség volt. Érdekesség, hogy a Blaskovich Ernőt alakító Nagy Ervin és a Klara von Oettingent megformáló Petrik Andrea sem tudott lovagolni, ezért 3 hónapos felkészülési idő állt a rendelkezésükre, hogy elsajátítsák a szükséges tudást.

Kincsem számokban

A grandiózus romantikus filmben összesen 97 ló szerepelt, Kincsemet 6 különböző jószág formálta meg. A forgatás során összesen 8 tonna zab és lótáp fogyott el. A produkcióban Petrik Andrea 30 különböző frizurával látható, a fodrászok összesen 20 kg hajcsattot használtak fel.

Petrik Andrea a Kincsem filmben
Forrás: Fórum Hungary/Szabó Adrienn

Éppen 143 éve született Kincsem

Kincsem minden idők legeredményesebb lova. Két- és ötéves kora között 54 versenyen indult, és mindegyiket győzelemmel zárta. Külföldön csak „Hungarian Wonder”, azaz Magyar Csoda néven emlegetik. Kincsem Cambuscan-tól, egy angol telivértől és Waternymph-től, az ozorai Esterházy-ménesből megvásárolt kancától született. A ló barátja, a produkcióban is feltűnő tarka macska valóban létezett, csak a valóságban nem Schultz-nak, hanem Csalogánynak hívták. Ahogy a Blaskovics család több férfitagjára, így Kincsem gazdájára, Blaskovich Ernőre is igaz, hogy agglegény életvitelt folytatott, aki szenvedélyesen szerette a lovakat és műkincsgyűjtéssel, valamint régészkedéssel foglalkozott. A köznemesi származású fiatalember a feljegyzések szerint vékony csontozatú és alacsony volt. Kincsem 1874. március 17-én született, és 13 éves korában, 1887. március 17-én halt meg.

Miért érdemes lájkolni a Kincsem filmet?

A film hatása alól nehéz kikerülni, a moziban, az ember gyakran elfelejti, hogy nem a lóversenypályán izgul a kancáért, és bár érezhető a végkifejlet, a nézők minden egyes versenynél szinte egy emberként tolják be Kincsemet a célegyenesbe. A karakterek nagyon szerethetőek: Blaskovich Ernő, a vagyonából kisemmizett fiú olyan, akár egy népmesei hős. A tékozló fiú megtér, s mindenáron bizonyítani akar, érvényt kíván szerezni igazának. A film végére a cinikus és rideg Klaráról is kiderül, hogy bizony neki is vannak érzései.

„Az embereknek a kosztümös filmekkel szemben sokszor negatív előítéletük van, de azt gondolom a Kincsem frissességével és maiságával pozitív csalódást okoz majd nekik. Olyan kellemes két órát ígér, ami alatt az ember elfelejtheti búját-baját. Hat ez érzelmekre, hol sírunk-hol nevetünk – mondta Herendi Gábor.

Az elkövetkező két hétben a rendező és a Kincsem két főszereplője vetítésével egybekötött közönségtalálkozókon népszerűsíti a filmet.

Téma: Március 16-tól a mozikban a Kincsem
Tájékoztat: Herendi Gábor filmrendező
Szerkesztő-riporter: Kecskés Noémi
Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink