Külföld
Elindult a Brexit
MTI Kép: Reuters/Carl Court
2017. március 29.

Theresa May brit miniszterelnök aláírta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet, amelyet szerdán a brit EU-nagykövet kézbesít Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének.

Az 50. cikkely szabályozza és aktiválása hivatalosan elindítja a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot, kétévi időtávlatot határozva meg a brit kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Ehhez azonban az Európai Unióban maradó 27 többi ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség. Sir Tim Barrow, az Egyesült Királyság EU-nagykövete Theresa May döntése alapján a múlt héten tájékoztatta Donald Tuskot, hogy a brit kormányfő március 29-én küld neki értesítést az 50. cikkely aktiválásáról.

A brit kormányfő várhatóan szerda délután, közép-európai idő szerint fél 2-kor, a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai félórája után jelenti be hivatalosan az alsóházban, hogy az 50. cikkely aktiválásáról szóló levelet kézbesítették az Európai Tanács elnökének. A levél tartalmát a Downing Street nem ismertette előzetesen. A kormányfői hivatal szóvivője azonban kedden késő este közölte, hogy Theresa May nem sokkal a levél aláírása után telefonon beszélt Donald Tuskkal, valamint Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Angela Merkel német kancellárral. Theresa May szóvivője szerint

a brit kormányfő biztosította az európai vezetőket arról, hogy Nagy-Britannia a kilépés után is az Európai Unió szoros és elkötelezett szövetségese lesz, és egyetértettek annak fontosságában, hogy kilépési tárgyalások konstruktív és pozitív szellemben kezdődjenek, hogy a kilépési folyamat zökkenőmentes, rendezett legyen.

Az 50. cikkely aktiválásának bejelentéséről szóló alsóházi beszédének előzetesen ismertté vált néhány részlete szerint a brit kormányfő leszögezi: a tárgyalási folyamat során az Egyesült Királyság minden lakójának érdekeit képviseli majd, beleértve azokat a külföldi EU-állampolgárokat is, akik az Egyesült Királyságot választották hazájuknak. A brit kormány már jelezte, hogy a kilépési tárgyalások lehető legkorábbi szakaszában megállapodást szeretne elérni az Egyesült Királyságban élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról, de ezzel egy időben, viszonossági alapon egyezségre akar jutni az EU-tagállamokban élő britek jogosultságainak garantálásáról is.

Kapcsolódó cikkek
II. Erzsébet is szentesítette a Brexitet

Törvényerőre emelkedett csütörtökön a londoni parlament által hozott felhatalmazás.

Brexit - FT: Már a jövő héten elindulhat a kilépési folyamat

A brit miniszterelnök akár már kedden bejelentheti a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását.

Történelmi hiba volt Brexit?

„Történelmi hiba volt”, hogy a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson a többség a kilépésre voksolt ‒ mondta John Major, volt brit miniszterelnök.