Kultúra
Civil összefogást szorgalmazott a Vasvári Pál Polgári Egyesület a hegyközszentimrei kápolna megépüléséért
OPH Kép: bp18.hu
2017. április 8.

Szent Imre herceg halálának helyszínén, Hegyközszentimrén 10 évvel ezelőtt indultak el az építési munkálatok, a befejezéséhez azonban még közel 35 millió forint hiányzik. "Civil szerveződésünknek példát kell mutatnia"– mondta a Rádió Orienten Bauer Ferenc, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke, aki januártól pénzadományokat gyűjt a kápolna javára.

A hegyközszentimrei Szent Imre emlékkápolna számára szervez civil összefogást a XVIII. kerületben működő Vasvári Pál Polgári Egyesület. A 2007-ben megkezdett építkezések a források kimerülése miatt leálltak. A kápolna ötlete a Millenniumi év kapcsán merült fel, amikor is első alkalommal rendezték meg azon települések találkozóját, amelyeknek névadója Szent Imre – ismertette Bauer Ferenc a Rádió Orient műsorában. Az egyesület társelnöke első ízben, mint az önkormányzat tagja járt az erdélyi településen, és határozta el Lévai István Zoltán XVIII. kerületi alpolgármesterrel, hogy segít a falunak a megvalósításban. A gyűjtéshez az adakozók január óta hozzájárulhatnak. A civil szervezet legalább egy fél millió forintos támogatás összegyűjtését tűzte ki célul és számít az egyesület tagjaira és a településsel kapcsolatban álló polgármesterekre. Bauer Ferenc elmondta: ez az összeg a hiányzó 35 millió forinthoz képest elenyésző, azonban az álló víz felkavarásával más irányból is megindulhatnak gyűjtések, különösen várják az egyházak bekapcsolódását a jótékonysági programba.

A 650 lelkes Hegyközszentimre település református lelkésze, Kucharszky Zoltán telefon közölte: a kápolna megvalósulása nem csak a hitéletet erősítené meg, hanem a lakosság összetartó ereje is megnőne.

Szent Imre herceg
Forrás: wikipedia.org

Elsődleges cél a helyi fiatalság megszólítása és a gyökerek megtartásának fontosságára való nevelés - akár Szent Imre életén keresztül – amelynek alapvető része a szülőföldhöz való ragaszkodás.

A kápolna tervezője Wagner Péter Ybl Miklós-díjas építész, aki díjtalanul vállalta a tervek elkészítését – tette hozzá a helyi lelkész.

A Vasvári Pál Polgári Egyesület azt reméli,

az emlékkápolna, jelentős zarándokhellyé válhat az Erdélyben.
Téma: A Patriumban élő hegyközszentimrei emberek emlékkápolnát építenek a település névadója, Szent Imre herceg tiszteletére
Vendég: Bauer Ferenc társelnök, Vasvári Pál Polgári Egyesület és Kucharszki Zoltán református tiszteletes
Szerkesztő-műsorvezető: Kecskés Noémi
00:57 Az összefogás okai a hegyközszentimrei emlékkápolnáért
01:53 Hogyan tudja segíteni a folyamatot az egyesület?
06:44 Az építkezés elhúzódásának okai
09:48 A gyűjtés jelenlegi álllása
18:08 Hegyközszentimrei helyzetjelentés
22:29 Szent Imre életének üzenete napjainkban
26:16 A kápolna építésére szánt eddigi költségek