Gazdaság
Magyarországnak új költségvetési politikára lesz szüksége?
OPH Kép: Pixabay
2017. április 14.

„A Berxitből jogi értelemben ki lehetett volna táncolni”, azonban az Európai Unió célja jelenleg az, hogy Nagy-Britannián keresztül megmutassa a tagállamoknak, milyen következményekkel jár a kiválás. A kialakult helyzetben fontos lenne, hogy Magyarország új stratégiát és költségvetési politikát dolgozzon ki a jövőre vonatkozóan, hiszen a kieső források pótlására meg kell találni a megoldást - hangsúlyozta Kecskés András, a Pécsi Tudományegyetem docense a Rádió Orient műsorában.

Az elkövetkezendő időben az Európai Unió elköteleződést vár tagállamaitól, illetve egyértelmű döntést arra vonatkozóan, hogy bent kívánnak-e maradni. Nagy-Britannia várhatóan el fogja bírni döntésének következményeit, hiszen vannak altenatívái. Magyarországnak azonban arra vonatkozóan ajánlatos megoldást keresnie, hogy az Unión belül hol találja meg majd új helyét - mondta el Kecskés András a Rádió Orientnek.

Korábban gazdaság tekintetében a brit külkereskedelmi mérleg 50%-át tették ki az Európai Uniós piacok.A kieső előnyök azonban pótolhatóak, amennyiben az Egyesült Királyság kétoldalú kereskedelmi egyezményeket köt a tagállamokkal, vagy új piacok után néz a régi gyarmatbirodalmak területén, és ilyen módon helyettesíti korábbi külkereskedelmi export bevéteit. Azonban amíg a kiválás érvénybe nem lép - ez várhatóan két évig is eltarthat - Nagy-Britannia befizetési kötelezettsége megmarad, a távoli kontinenseken fekvő piacok pedig elvárhatják a helyzet végleges rendeződését, mielőtt megállapodást kötnének.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász kérdésére, - hogy az Európai Uniós költésgvetés átalakulása hogyan fog hatni hazánkra, - Kecskés András úgy válaszolt:

a költségvetés valóban nagy mértékben fügött az Egyesült Királyságtól, így az Európai Uniós források rendszere biztonsan át fog alakulni.

Magyarország alapvetően függ a külföldi befektetőktől, a Brexit azonban mégsem lesz ilyen módon hatással hazánk gazdaságára, ugyanis a két ország nem állt egymással komolyabb gazdasági kapcsolatban. Az EU-s források soha nem voltak ingyen, hiszen a támogatásokért cserébe Magyarországnak alá kellett rendelnie belső piacainak termelését az exportorientáltabb tagállamoknak.

A gazdaság arculata át fog rajzolódni,

a fejlesztési pénzek beáramlása, és azok kormányzati szinten való szétosztása meg fog szűnni, ugyanis erre a britek kiválásával nem lesz keret - mondta el a gazdasági szakértő. A pályázási lehetőségek jelentősen le fognak csökkeni, amelynek vesztesei azok a vállalkozók lesznek, akik ezidág éltek ezzel a lehetőséggel. Az elkövetkezendőkben központi, brüsszeli támogatásokat lehet majd megpályázni, ehhez azonban versenyképesebb és nemzetközibb szolgáltatások kidolgozására, illetve kiváló angol nyelvtudásra lesz szükség. Kecskés András megállapította: az bizonyos, hogy

kevesebb forrás fog rendelkezésre állni, és ennek megfelelően új startégiát kell kidolgozni a gazdaságra vonatkozóan, hogy a fejlődés ne torpanjon meg.

Téma: A Brexit gazdasági hatásai
Vendég: ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász és Kecskés András egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem

03:27 Milyen gazdasági következményei lehetnek a Brexitnek?
09:33 Milyen társadalmi hatásai lehetnek a Brexitnek?
20:54 A Magyarországot érintő változások
39:07 Donald Trump külpolitikai kezdeményezései
Kapcsolódó cikkek
A spekuláció szerepe napjainkban

„Attól piac a piac, hogy ott profitorientált, spekulatív tevékenység folyik .”

Milyen veszélyek leselkednek az olasz bankszektorra?

Rensi bukásával előtérbe kerülhetnek azok az euroszkeptikus erők, amelynek egyik programpontja éppen a líra visszavezetése.