Gazdaság
A lakosság körében továbbra is népszerűek az állampapírok
MTI/ÁKK
2017. május 12.

Az év első harmadában 1002 milliárd forinttal emelkedett a forint lakossági állampapírok teljes állománya, mely az előző év azonos időszakához mérve 37 százalékos növekedést mutat - írta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pénteki közleményében.

Áprilisban közel 170 milliárd forint összegben vásároltak az új kétéves állampapírból, ez adta a 259 milliárd forintos havi lakossági állampapír-állomány növekedés 65 százalékát.

A kétéves állampapír mellett a prémium magyar államkötvények (pmák) értékesítése volt kiemelkedő az év negyedik hónapjában, és kevesebb fogyott az eddig népszerű féléves és kamatozó kincstárjegyekből. Összességében a hosszabb futamidejű állampapírok vásárlásával javul az adósságszerkezet, a mennyiségi növekedési időszak után egy minőségi javulás következhet - írta az ÁKK.

Az ÁKK adataiból kiderül: 2017 április végén a lakosság kezében 6189 milliárd forint összegű forint- és devizakötvény volt, ezen belül a forint állomány 6070,4 milliárdot tett ki.

A lakossági állampapír állomány legnagyobb részét, 2960,7 milliárd forintot a kamatozó kincstárjegyek teszik ki,

második legnépszerűbb a prémium kötvény, ezek állománya 1461,9 milliárd forint. Babakötvényből 31,2 milliárd forintnyit birtokoltak április végén.

Következő adásunk
Téma: Megújult a Ferencvárosi Epres Óvoda – Weingartner Balázs Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkár és Zombory Miklós, Ferencváros alpolgármestere
Ezt követő adásaink