Gazdaság
Az alacsony betéti kamatok miatt népszerűek az állampapírok
hirado.hu/m1
2017. május 15.

A Fitch Ratings befektetésre ajánlja a magyar állampapírokat, melyre leginkább hazai vevők érdeklődnek – a lakossági állampapírokról, a következő felminősítésről Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója nyilatkozott az M1 Ma Reggel című műsorában.

Az év első három hónapjában a lakossági állampapírok teljes állománya csaknem 40 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakát. A vezérigazgató elmondta, hogy ez a szám évente körülbelül 1000 milliárd forintos növekedést jelent a lakossági állampapír állományában. Ez azt jelenti, hogy

a lakosság megtakarításának nagyobb része az állampapírba áramlik

– tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy

az állampapír nagyobb biztonságot nyújt, mivel a bankokban nagyon alacsonyak a betéti kamatok, így a befektetők inkább az állampapírok felé áramlanak.

Az első helyen a kamatozó kincstárjegy áll, az állományban ennek van a legnagyobb részesedése. Az is megfigyelhető, hogy a lakosság elmozdult a hosszabb lejáratú befektetések felé, ami adósságkezelés szempontjából nagyon kedvező, illetve a befektetők is magasabb kamatot kapnak egy hosszabb futamidőre – magyarázta a vezérigazgató.

Elmondta, hogy 72 százalék körül lehet az adóssági ráta. Az idei évben akár 4 százalék fölötti növekedés is előfordulhat a magyar gazdaságban. A költségvetési hiány pedig az éves cél tekintetében alacsonynak mondható. Ennek eredménye, hogy az államadósság évről évre folyamatosan csökken – mondta el.

Következő adásunk
Téma: Megújult a Ferencvárosi Epres Óvoda – Weingartner Balázs Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkár és Zombory Miklós, Ferencváros alpolgármestere
Ezt követő adásaink