Belföld
Harmadik alkalommal tartották meg az Esélyek utcája rendezvényt Újbudán
OPH Kép: Facebook
2017. május 19.

Az újbudai önkormányzat esélyegyenlőséget és családbarát szemléletet támogató programjának rendezvényén az önkéntesség állt a középpontban pénteken.

Az Esélyek utcája elnevezésű program tanácskozásán vállalati, civil szervezeti, állami és önkormányzati szakemberek vitatták meg az együttműködési lehetőségeit.

A konferenciát megnyitó beszédében Molnár László, a XI. kerület alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy egy 2015-ös felmérés szerint Újbuda lakosságának 13 százaléka tagja valamilyen egyesületnek vagy klubnak, és 4 százaléka végez önkéntes munkát. Hozzátette: a cél, hogy 2020-ra minden negyedik újbudai aktív részesévé válhasson a kerület civil életének, valamint megduplázódjon az önkéntes munkában részt vállalók száma. Molnár László a kerület szervezett önkéntes programjai közül kiemelte az idős korra fókuszáló 60 + és a köré szerveződő programokat. Hozzátette: egy nemzetközi projekt kapcsán felállították az Újbudai Önkéntes Koordinációs és Módszertani Központot, ahol olyan idős önkénteseket képeznek ki, akik az idős-ellátásban tudják segíteni az önkormányzat munkáját.

Szintén fontos szerepet tölt be az Újbudai Humán Szolgáltató Központ önkéntes csoportja – folytatta –, amely az önkéntességhez kapcsolódó tevékenységekben végez jelentős munkát.
Az alpolgármester elmondta azt is, hogy a kerület új elismerő címet kíván bevezetni. A Felelős Vállalkozások Újbuda címet pályázaton nyerhetik el az arra érdemes cégek, az elismerés pénzjutalommal jár.

A pódiumbeszélgetésen résztvevő Kisgyőri Roland, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy 2011-ben alapozták meg azokat az intézkedéseket, célkitűzéseket, amelyeket 2012-ben a Nemzeti Önkéntes Stratégiában fektettek le. A főosztályvezető kiemelte, hogy az önkéntességre a magyar kormány nagyon pozitívan tekint, hiszen az a társdalomban meglévő segítőszándék kifejeződése. Egy önkéntes sokkal több helyre eljut, mint akár az önkormányzat vagy akár a kormányzat – fogalmazott. Felidézte: a stratégia 2020-ig jelöli ki azokat az irányokat, amelyek mentén a kormány az önkéntesség fejlesztését és elterjesztését célul tűzte ki, s a megalkotása óta számos, ezt szolgáló lépés történt.

Szólt arról, hogy rendszerszinten meghozott intézkedés például a jogszabályi feltételek megteremtése, a programszintűek között említette a Nemzeti Önkéntes Tanács létrehozását (2016), amely érdekegyeztetési, véleményezési fórum, rendszeresen ülésezik, és segítségével a kormányzat be tudja csatornázni az igényeket.

A konkrét programokról szólva közölte, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) ad keretet és lehetőséget fontos intézkedések meghozatalára, és mintegy 15 programban szerepel valamilyen módon az önkéntesség. Az egyik legfontosabb az Új Nemzedék Hálózat létrehozása az Új Nemzedék Központ szervezésében, a 20 közösségi tér feladata a helyi szintű önkéntes tevékenység koordinációja, információ- és segítségnyújtás. Ebben az évben már működőképes lesz egy úgynevezett önkéntes központ, amely a megyei szintű kezdeményezéseket fogja koordinálni – közölte. Március elején hirdettek eredményt a közösségi szerepvállalás elterjesztését célzó programban, a 14 milliárd forintra közel 600 szervezet pályázott sikerrel, a program által önkéntes koordinátorokat lehet finanszírozni, de elindították az önkéntes koordinátorok képzését is. A főosztályvezető említette az Önkéntesség személyre szabva című programot is, amely most nyílt meg, és a 18 és 21 év közötti fiatalok motiválásról szól, az őket megszólító szervezeteket várják. A fiatalok a program révén kipróbálhatják magukat például a honvédelem, a katasztrófavédelem területén.

Kisgyőri Roland végül felhívta a figyelmet a www.onkentes.gov.hu honlapra, amely „a keresleti és a kínálati oldal összehozását szolgálja”.

Surányi Ákos, az elsősorban hajléktalan emberek, illetve családok reintegrációjával foglalkozó Menedékház Alapítvány vezetője arra mutatott rá, hogy a tanácskozáson az intézményesített önkéntességet képviselik. A szakember kiemelte két alapelvüket: a koordináció fontosságát, mert „anélkül nincs hatékony önkéntes munka”, valamint hogy „az önkéntesen vállalta munka is munka, és nagyon fontos, hogy számon kérhető legyen”.

Juhászné Csuka Csilla, az Újbudai Humán Szolgáltató Központ vezetője az ott működő önkéntes csoportról beszélve felidézte, hogy az önkéntesség a kerületi munkanélküliek 30 órás kötelező munkavégzésével kezdődött, de időközben sokan megérezték az önkéntesség előnyeit, például hogy így nem maradtak tevékenység nélkül. A szakember beszélt arról is, hogy nem könnyű az igényeket a lehetőségekkel összehozni, de folyamatosan bővítik mindkettőt. Megjegyezte azt is, hogy az együttműködések kialakítása és folyamatos fenntartatása nagyon fontos, mert a randomszerű, eseti önkéntesség kevésbé hatékony.

A cégek képviseletében megszólaló Simon Katalin, a PwC Magyarország pr-managere egyebek mellett arról számolt be, hogy 2014-ben kezdték központosítottan szervezni az önkéntességet, a cég munkatársai maguk döntik el, hogy melyik fajta önkéntes munkát választják, a pro bono jogi segítségnyújtást vagy a fizikait. Ekkor kezdődött el egy szakmai kapcsolat is a civil szervezetekkel – folytatta –, ami mára egy civiladatbázist is lehetővé tett.
Az eddigi tapasztalataikról szólva kiemelte, hogy ma már nagyon professzionálisan működnek a civil szervezetek, célzott és jól megfogalmazott kérések érkeznek, „ugyanakkor a kétkezi munkánál akadnak szervezettségbeli hiányosságok”.Újbuda jelenlegi Kerületi Esélyegyenlőségi Programja a 2016 és 2020 közötti időszakot öleli fel. A tavaly indult Esélyek utcája elnevezésű program legfontosabb célja, hogy segítse a kapcsolatteremtést a civil, a vállalati, az önkormányzati és az állami szektor között. Az Esélyek utcája honlapja helyi szinten valósítja meg a kormányzati honlap céljait.

Most adásban
Kimondott szavak, a Rádió Orient heti hírösszefoglalója
Ezt követő adásaink