Belföld
Itthon érsebészből van a legnagyobb a hiány
vg.hu Kép: Reuters
2017. május 23.

A legnagyobb orvoshiány Magyarországon az érsebészet területén van, de az alapellátásban dolgozó orvosok között is több mint 500 praxis tartósan betöltetlen ‒ írja a Világgazdaság.

Magyarországon jellemzően nem orvosból van kevés, hanem szakdolgozóból – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Világgazdaságnak. Egy most megnyíló uniós pályázat keretében összesen 7 milliárd 120 millió forint jut közfinanszírozott egészségügyi intézményekben dolgozó orvosok és szakdolgozók bérének fejlesztésére – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Az intézményi létszám bővítésére a közép-magyarországi régióban 1 milliárd 150 millió forintra pályázhatnak, a többi pénz pedig Magyarország további régióinak jut.

A cél, hogy csökkenjen az orvosok és a szakdolgozók hiánya, javuljon a betegbiztonság, és jobbak legyenek az egészségügyben dolgozók munkakörülményei. A forrás felhasználásáról a pályázaton győztes intézmények saját hatáskörben dönthetnek. Ha kell, létszámbővítésre, többletteljesítmény támogatására is fordíthatják az összeget – tette hozzá az államtitkár.

Magyarországon a háziorvosi praxisok között jelenleg 296, a fogorvosi praxisok között pedig 250 tartósan betöltetlen – ez derül ki az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Alapellátási és Ellátásszervezési Főosztályának adataiból. A szakorvosok között országosan és a fővárosban is az érsebészet területéről hiányoznak a legtöbben.

Az orvoshiány dobogójának második fokán a gyermek- és ifjúsági pszichiáterek vannak, a harmadikon pedig a fül-orr-gégészek állnak.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az MSZP-s Szakács Lászlónak „Hol jelentkezik orvoshiány?” kérdésére írásban válaszolt, ebben az áll: a kormány 2010 óta kiemelten kezeli az egészségügyi dolgozók humán erőforrásának kérdését, és ezért sokat is tett. Tavaly egy többlépcsős béremelési folyamat kezdődött. 2016 szeptemberében a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek alapbére bruttó 107 ezer forinttal emelkedett. 2017. november 1-jétől pedig további emelés jön – írta az államtitkár. Ősztől bruttó 100 ezer forinttal emelkedik a szakorvosok alapbére. A szakvizsgával nem rendelkező orvosok, kórházi gyógyszerészek jövedelme szintén nőni fog november 1-jétől, ők bruttó 50 ezer forintos alapbéremelésben részesülnek.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ humán erőforrást monitorozó rendszerének adatai szerint 2015 végén 30 085 orvos dolgozott Magyarországon. A létszám az egyéb klinikai végzettségű egészségügyi dolgozók kivételével minden szakma esetében csökkent 2014-hez képest – írja az elemzés.

Országos orvoshiány van infektológusból, nefrológusból, sebészből és patológusból is. A hiányszakmákban praktizáló orvosok átlagéletkora 53 év.

Magyarországon egyébként Nógrád megyében van a legnagyobb gond, valamennyi alapszakorvosi szakképesítés hiányszakmának minősül.

De jelentős orvoshiány van Hatvanban az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetben, a Bajai Szent Rókus Kórházban, Ajkán a Magyar Imre Kórházban és Zalaegerszegen a Zala megyei kórházban is. Mindezek mellett Orosházán, Egerben, Kisvárdán, Dunaújvárosban és Cegléden is gondot jelent, hogy kevés az orvos az egészségügyi intézményekben.

Kapcsolódó cikkek
Éger: folyamatosan tárgyalnak az egészségügyi alapellátás pluszjuttatásáról

Kemény tárgyalásokon egyeztet a kormányzat és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az egészségügyi alapellátásban dolgozók pluszjuttatásáról.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink