Külföld
Maradhatnak az Egyesült Királyságban az uniós polgárok?
MTI Kép: Pixabay
2017. június 23.

Theresa May brit kormányfő megígérte, hogy az Egyesült Királyság unióból való kilépése után is az országban maradhatnak azok az állampolgárok, akik még a kiválás előtt érkeztek – közölték brit kormányzati források az EU vezetőinek csütörtöki brüsszeli találkozóján.

May az uniós állam- és kormányfők munkavacsoráján ismertette kormánya elképzeléseit az állampolgári jogokról, és kijelentette, hogy egyetlen uniós állampolgárnak sem kell majd a kilépéskor elhagynia az Egyesült Királyságot tájékoztatott egy névtelenséget kérő illetékes. A javaslatot sajtóhírek szerint hétfőn fogják részletesen ismertetni, annyi azonban kiszivárgott, hogy azok,

akik egy meghatározott időpontban már legkevesebb öt éve a szigetországban élnek, úgynevezett letelepedett státust kapnának,

amelynek értelmében azonos jogaik lennének az oktatás, az egészségügy, a jóléti juttatások és a nyugdíjak terén, mint a brit állampolgároknak.

Azok, akiknek ebben az időpontban még nem lesz meg az öt évük, maradhatnának annak eléréséig. A később, de még a kiválás előtt érkezők egyfajta, legfeljebb kétéves türelmi időt kapnának, hogy rendezzék státusukat. Theresa May állítólag nem határozta meg ezt az időpontot, mindössze annyit mondott, hogy az legkorábban a brit kilépési szándék hivatalos bejelentésének dátuma, azaz 2017. március 29. lehet, legkésőbb pedig a távozás pillanata.

A brit miniszterelnök ugyanakkor elutasította az Európai Bizottság követelését, amely szerint Londonnak a jövőben el kell ismernie az EU bíróságának joghatóságát az uniós állampolgárok esetében.

Az uniós polgároknak tett vállalásainkat törvénybe iktatjuk, és így kikényszeríthetőek lesznek nagyra becsült bíróságaikon

közölte May a beszámolók szerint. A kormányfő emellett a kölcsönösség szükségére is felhívta a figyelmet az állampolgári jogok kapcsán.

Bennfentes források szerint az ülésen senki nem reagált a brit kormányfő ajánlatára, ami annak a több uniós vezető által hangoztatott álláspontnak a megerősítése lehet, hogy az Európai Tanács nem a Brexit-tárgyalások fóruma. Angela Merkel német kancellár az ülés végén hangsúlyozta, hogy May ajánlata jó kezdet, ugyanakkor még számos más kérdésről meg kell állapodni, például a britek fennmaradó pénzügyi kötelezettségeiről és az ír-északír határellenőrzésről. Theresa May egyértelművé tette, hogy azok az uniós állampolgárok, akik öt éve Nagy-Britanniában tartózkodnak, megőrizhetik minden jogukat (a kilépés után is) mondta hozzátéve, hogy sok még a tennivaló a következő, októberi csúcstalálkozóig.

A britek kilépése után bennmaradó tagországok vezetői a munkavacsora végén szűkebb körben is összeültek immár a brit kormányfő nélkül. A huszonhetek abban állapodtak meg, hogy az eredeti terv szerinti október helyett csak novemberben fognak dönteni a jelenleg Londonban működő uniós ügynökség új székhelyeiről.

Kapcsolódó cikkek
Visszafordítható a Brexit?

Tusk elképzelhetőnek tartja, hogy még visszafordítható a kiválási folyamat.

Hétfőn kezdődnek a Brexit kilépési tárgyalásai

Az első találkozón a polgári jogokkal, a pénzügyi rendezéssel és az északír határral foglalkozó témák kerülnek előkészítésre.

Theresa May: London nem köthet "bármilyen áron" megállapodást

"Az esetleges rossz megállapodásnál az is jobb, ha nem születik egyezség."

Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink