Külföld
Medvetámadások miatt tüntetnek Romániában
hirado.hu Kép: Pixabay
2017. július 5.

A lakosságot veszélyeztető medvék sürgős kilövésének engedélyezéséért tüntetnek a bukarestiek. A székelyföldi gazdák, közbirtokossági és önkormányzati vezetők vonultak szerdán a bukaresti környezetvédelmi minisztérium épülete elé, hogy a hatóságok sürgős közbelépését követeljék a térségükben mindennapossá vált medvetámadások megfékezése érdekében.

A nagyvadak egyre több kárt tesznek a romániai falusi gazdaságokban, és immár az emberek életére is veszélyt jelentenek, ezért szerdára tüntetést szerveztek a bukaresti Környezetvédelmi Minisztérium elé.

A demonstrálók küldöttségével folytatott másfél órás tanácskozás után Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter az épület előtt összegyűlt embereknek azt ígérte:

augusztus 15-ig miniszteri rendeletet hoznak az idei év második felére érvényes “közbelépési kilövési keretről”, amely 175 veszélyessé vált medve kilövését teszi lehetővé.

Forrás: pixabay.com

Tucatnyi busszal mintegy ötszáz székelyföldi tüntető érkezett a déli órákban a tárca székhelye elé, hozzájuk Brassó megyei demonstrálók is csatlakoztak. Többen a medvék által széttépett háziállatok fotóit tartottak a magasba.

Both Eszter az M1 Híradó tudósítója elmondta, hogy a tüntetők nagyon békések, azonban úgy gondolják, hogy halaszthatatlan ügyről van szó. A helyszínen transzparenseket lehet látni, és sokan vittek magukkal fotókat is, hogy megmutassák a medvetámadás brutális nyomait.

Kedden a székelyföldi medveveszély ügyében terjesztett törvényjavaslatot a bukaresti parlament elé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciója, amelyben az éves kilövési kvóták rendszeres meghatározását és a vadkárok megtérítésének javítását kezdeményezik.

Székelyföldön az utóbbi időben mindennapossá váltak a medvetámadások: a településekre rendszeresen bejáró nagyvadak juhokat, szarvasmarhákat, lovakat öltek meg, számos esetben embereket is megsebesítettek. A medvék által okozott gondok már akkora elégedetlenséget és félelmet szültek a lakosok körében, hogy az érintett önkormányzatok és közbirtokosságok képviselői szerdára tüntetést szerveztek a környezetvédelmi szaktárca bukaresti székháza elé.

Most adásban
Téma: Az aacheni-szerződés - a német-francia együttműködési tengely – Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Ezt követő adásaink