Gazdaság
Ez nem a gyémánt éve
Világgazdaság Kép: Reuters/Stefan Wermuth
2017. július 17.

Az elmúlt évek jó teljesítménye után az idén gyengélkedik a gyémántpiac. A kereskedők már tavaly is érezték a piaci hitelbuborékot és a szűkülő árréseket, de helyzetüket tovább rontja a gyémánt iránt gyengülő idei kereslet.

Az Egyesült Államok hagyományosan a gyémánt egyik legnagyobb felvevőpiaca. A remélt keresleti bővülés viszont elmaradt. A Bloomberg szerint a Signet Jewelers, az egyik legnagyobb kiskereskedő negyedéves eladásai 12 százalékkal csökkentek, árfolyama pedig 38 százalékot esett január óta. A Tiffany & Co., a másik jelentős szereplő még nem tette közzé eredményeit, ám elemzők szerint e társaság forgalma is zsugorodott, bár ez még nem látszik az árfolyamon.

A visszaeső érdeklődés miatt a jövedelmezőség is veszélyben van, a Bain & Co. tanácsadó cég szerint egy átlagos gyémántvágó és -csiszoló cég 2016-ban nem termelt profitot. Anish Aggarwal, a Gemdax elemzője szerint a gyémánttal foglalkozó műhelyeknek a visszaeső kereslet miatt egyre kevesebb a vásárlóerejük, így saját beszállítóiknak sem mindig tudnak fizetni. Egy hónapja a KBC csoport megpróbálta lefoglaltatni az Exelco, egy iparági beszállító eszközeit, mivel a cég nem tudta finanszírozni 26 millió eurós tartozását. A bíróság a múlt héten a KBC ellen ítélt a lefoglalás tárgyában, de az eset jól mutatja az iparág állapotát.


A Világgazdaság teljes cikke itt olvasható.

Következő adásunk
Téma: Lezárult a Kőrösi Csoma- és a Petőfi-program 2017/2018-as szakasza – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink