Életmód
Forró napok jönnek
InfoRádió
2017. július 17.

A hőség miatt elképzelhető, hogy az országos tisztifőorvos ismét hőségriasztást rendel el. Ennek három fokozata van.

  • Az elsőfokú riasztás csak egy tájékoztatási fokozat, intézkedés ilyenkor nincs.
  • A másodfokú riasztást akkor rendelik el, ha az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 25 Celsius-fokot. Ilyenkor országos tisztifőorvos értesíti az egészségügyi Intézményeket, a Mentőszolgálatot, a háziorvosokat a hőségriadó időtartamáról, fokozatáról.
  • A III. fokú hőségriasztást pedig akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 27 Celsius-fokot. Ilyenkor a lakosság tájékoztatásán kívül egyéb intézkedéseket is tesznek, például ivóvizet osztanak forgalmasabb csomópontokban, locsolják az utakat, síneket, és átszervezik a munkaidőt azoknál, akiket nagy hőterhelés ér.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet szaktanácsadója, Páldy Anna korábban az InfoRádiónak arról beszélt, hogy érdemes ilyenkor légkondicionálót használni, de elővigyázatosan, mert megbetegedést okozhat.

„Ilyenkor a tartózkodási helyet hűteni kell. Bekapcsolhatjuk a légkondicionálót, de figyeljünk oda, hogy ki legyen takarítva, nehogy a pangó vízből baktériumok, legionella kerüljön a levegőbe. A hőfok beállításánál pedig az az ideális, ha a külső és a belső hőmérséklet között 5-6 fok a különbség”.

A tartós hőség idején több riasztást kapnak a mentők is – mondta az InfoRádiónak az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál hozzátette: leginkább rosszullétek és balesetek miatt kapnak több segélykérést.


Most adásban
Kimondott szavak, a Rádió Orient heti hírösszefoglalója
Ezt követő adásaink