Gazdaság
Lucia Puttrich hesseni minisztert fogadta Mikola István 
KKM Kép: OPH
2017. július 17.

Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára megbeszélést folytatott Lucia Puttrich-hal, Hessen tartomány európai és szövetségi ügyekért felelős miniszterével.

Mindketten kifejezték elkötelezettségüket a jelenleg is sokrétű, főként a gazdaság és tudomány területén intenzív kétoldalú együttműködés erősítése mellett. Egyetértettek abban, hogy ezek fejlesztésére főként az elektromobilitás, digitalizáció és K+F terén, illetve az egyetemközi kapcsolatok keretében kínálkoznak jó lehetőségek. Az ezzel kapcsolatos következő kormányközi egyeztetésekre az ősz folyamán, a frankfurti nemzetközi autóipari kiállításhoz kapcsolódóan kerülhet sor.

Az államtitkár és tárgyalópartnere ugyancsak állást foglaltak az EU és Kanada, illetve az EU és USA közötti szabadkereskedelmi megállapodások mellett, mivel azok – amennyiben megfelelő tartalommal kerülnek elfogadásra – az egyaránt exportorientált magyar és német gazdaságnak is javára válhatnak. A hesseni miniszter asszony úgy értékelte, hogy Brüsszel alábecsülte a kérdésben rejlő érzelmi töltetet, melyet egyes civil szervezetek tudatosan kihasználtak, gyakran téves képet alakítva ki a német közvéleményben a tervezett megállapodásokról. Erre Mikola István jelezte, hogy a kormány széleskörű előzetes egyeztetéseken áttekintette az érzékeny pontokat az NGO-kkal, hazánkban ezért nem voltak erőszakos megmozdulások az ügyben.

A felek áttekintették az EU jövőjével kapcsolatos kihívásokat, melynek kapcsán az államtitkár leszögezte: Magyarország EU-s tagsága és Unió melletti elkötelezettsége nem lehet kérdéses. Viszont éppen a közösség erősítése érdekében, jobbító szándékkal fogalmazunk meg kritikát Brüsszel irányába. Veszélyesnek tartjuk az EiT stratégiaalkotó szerepének gyengülését és a Bizottság átpolitizálttá válást, ezért lényeges, hogy a bizottság térjen vissza semleges, a szerződések őreként betöltött funkciójához. Továbbá nem elfogadható számunkra az európai alapértékek betartása kapcsán a kohéziós politika eszközeinek korlátozásával való fenyegetés. Lucia Puttrich, elismerve, hogy nem szerencsés a különböző területek összemosása, hangsúlyozta: intenzív párbeszédet kell folytatnunk az Unió további fejlődését érintő kérdésekről, még ha álláspontjaink esetenként el is térnek. A felek a migráció kapcsán egyetértettek, hogy a modern kori népvándorlás globális kihívást jelent, s azt elsősorban a kibocsátó országok támogatása révén lehet kezelni. Mikola István ennek kapcsán emlékeztetett az ENSZ fejlesztési céljainak megvalósítása érdekében való aktív magyar kormányzati fellépésre.

Most adásban
Kimondott szavak, a Rádió Orient heti hírösszefoglalója
Ezt követő adásaink