Életmód
Végleg kirepülnek a gemenci feketególya-fiókák
hirado.hu/Gemenc Zrt. Kép: Fotó: webkamera – Gemenc Zrt.
2017. július 18.

Nemsokára végleg elhagyják a családi fészket Tóbiás és Sára fiókái. A három kamasz közül a legbátrabb július 10-én repült ki először a fészekből. Azóta mindhárman szárnyra kapnak, de még vissza-visszatérnek, mert a tojó még eteti őket, habár egyre ritkábban. A Gemenc Zrt. webkamerás élő közvetítésével néhány napig még megfigyelhető a kifejlett példányokétól eltérően sárga csőrű fiatalok önállósodása.

Idén is rekordgyorsasággal (február 26-án reggel) érkezett Magyarországra, a Gemenci erdőbe Afrikából Tóbiás, a hím fekete gólya. A Gemenc Zrt. szakemberei az észlelés után elindították a folyamatosan üzemelő webkamerákat, hogy interneten bárki nyomon követhesse ezeknek a fokozottan védett madaraknak az életét.

Hazánkban a legtöbb feketególya-pár a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkel kora tavasztól késő őszig. A gemenci populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű feketególya-állománya.

A közlemény szerint a fekete gólyák fő tápláléka az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek.

Magyarországon jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencben.

A Gemenc Zrt. fontosnak tartja, hogy korszerű technológiát vegyen igénybe mindennapi munkája során, valamint kötelességének érzi a természetvédelmen alapuló szemléletformálást is. Erdőgazdálkodási és természetvédelmi munkájában jelentős gyakorlati segítséget nyújt a webkamerával dokumentált feketególya-pár megfigyelése – írják közleményükben.

Most adásban
Téma: Új kiállítás-sorozat indult a Városházán – Dohány Zsuzsa rendezvényszervező
Ezt követő adásaink