Közigazgatás
Sikerül itthon tartani az orvosokat?
MTI Kép: Pixabay
2017. július 20.

Az elmúlt hét évben külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő magyar állampolgárságú orvosok egyharmada, a szakdolgozók egyötöde korábbi szándéka ellenére jelenleg is a magyar betegellátást segíti - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Rétvári Bence közölte: az egészségügyi humánerőforrás-nyilvántartó rendszer május 31-i adataiból az látszik, hogy

a 2010 és 2016 között külföldi munkavállalási engedélyt kérő orvosok 36 százaléka és a külföldi munkavállalási engedélyt kérő szakdolgozók 21 százaléka jelenleg is a magyar betegellátásban dolgozik.

Ők vagy mégsem távoztak külföldre, vagy már visszajöttek onnan, vagy egyszerre Magyarországon és külföldön is dolgoznak jelenleg – ismertette.

Az államtitkár kiemelte: az egészségügy kiemelten fontos terület a kormánynak, ezért elkötelezett a betegbiztonság erősítése, valamint az egészségügyi dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása mellett. Hozzátette: 2010 óta több intézkedést hoztak az orvosok és ápolók érdekében.

Azt mondta: többször, nagymértékben emelték a béreket, több százmilliárd forintot fordítottak a kórházak fejlesztésére és adósságrendezésére, valamint ösztöndíjprogrammal segítették a fiatal szakorvosokat.

A jövő évi költségvetés 402 milliárd forinttal tartalmaz több forrást egészségügyi célokra, mint a tavalyi

– tette hozzá.

Az intézkedések hatására elmondható, hogy tavaly “kevesebb, mint feleannyi orvos akart távozni, mint 2011-ben” – közölte Rétvári Bence. Úgy folytatta: 2015-ről 2016-ra, mindössze egy év alatt 19 százalékkal kevesebb orvos döntött úgy, hogy kikéri a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt. Az elmúlt évek után sokat csökkent az ápolók elvándorlásának mértéke is. 2016-ban 15 százalékkal kevesebb szakdolgozó kívánt távozni, mint egy évvel korábban – hangsúlyozta az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek
Itthon érsebészből van a legnagyobb a hiány

A legnagyobb orvoshiány az érsebészet területén van, de az alapellátásban dolgozó orvosok között is több mint 500 praxis tartósan betöltetlen.

Orvosi rendelők újulnak meg Székesfehérváron

Egymilliárd forintot meghaladó értékű, átfogó orvosi rendelőfelújítási programot indít Székesfehérvár önkormányzata.

Több mint háromszáz betöltetlen orvosi praxisra írtak ki pályázatot

A megnövelt keretösszegű letelepedési pályázat célja, hogy betöltsék a több mint egy éve üres 160 háziorvosi és 170 fogorvosi praxist.

Közel 900-an kapnak idén rezidensösztöndíjat

Lezárult az idei rezidensösztöndíj-program, idén 890 szakorvosjelölt kap támogatást - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár.

Sikeres az új rezidensképzés

Több mint ötszáz rezidens foglalkoztatásra pályázhatnak az egészségügyi szolgáltatók.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink