Gazdaság
Romániában is megjelent az afrikai sertéspestis
NÉBIH Kép: pixabay.com
2017. augusztus 1.

A magyar–román határtól alig több mint 10 km-re afrikai sertéspestist (ASP) regisztrált egy háztáji állományban a Román Állategészségügyi Szolgálat. A betegség tényét tegnap a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették. A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtettek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében.

Az ukrán és magyar határhoz közeli Szatmárnémetiben egy háztáji állományban elhullott sertés kapcsán merült fel az afrikai sertéspestis gyanúja július 27-én. Az érintett gazdaság a magyar–román határtól alig több mint 10 km-re található. Az ASP tényét tegnap a román Nemzeti Laboratórium is megerősítette. A gazdaságban lévő további három élő sertést hatósági intézkedésre leölték, majd ezt követően a fertőtlenítést is haladéktalanul elvégezték a szakemberek.

A fertőzés lehetséges forrásának azonosítása, a járványügyi nyomozás folyamatban van. Az ASP terjedésének megakadályozása érdekében minden szükséges intézkedést megtesznek a román állategészségügyi szakemberek.


A betegségről, annak európai terjedéséről és a védekezési lehetőségekről további információk olvashatók a NÉBIH honlapján.

Kapcsolódó cikkek
Határon az afrikai sertéspestis

Rövid idő alatt több európai országban számos afrikai sertéspestises (ASP) állatot regisztráltak - hívja fel a figyelmet a NÉBIH.

Tovább terjed az afrikai sertéspestis Európában

Csehországban az eltelt szűk két hétben már 24 vaddisznónál igazolódott a betegség jelenléte.

Következő adásunk
Téma: Megújult a Ferencvárosi Epres Óvoda – Weingartner Balázs Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkár és Zombory Miklós, Ferencváros alpolgármestere
Ezt követő adásaink