Külföld
Brexit utáni gazdasági növekedésre számítanak a britek
MTI Kép: Pixabay
2017. augusztus 2.

Csaknem 2 százalékos növekedésre számítanak a brit gazdaságban az egyik vezető londoni gazdasági-társadalmi kutatóközpont elemzői. Várakozásuk szerint a brit jegybank, a Bank of England már jövő tavasszal - az intézet által előzőleg várthoz képest több mint egy évvel korábban - kamatemelést hajt végre.

A National Institute of Economic and Social Research (NIESR)

az exportnak a font alacsonyabb árfolyama miatti bővülésével és a növekvő bérekkel indokolta a bruttó hazai termék (GDP) növekedésére, valamint a kamatemelésre vonatkozó előrejelzését,

amelyet a The Guardian című brit lap ismertetett szerdán.

A kutatóközpont igazgatója szerint a kamatemelés hozzájárulna a bankok profitjának növekedéséhez és ahhoz, hogy meglegyenek a tartalékaik egy esetleges pénzügyi válságra. Jagjit Chadh úgy vélekedett, nem lehet arra számítani, hogy a jegybank gyorsan visszatér a magasabb alapkamathoz - ez akár 5-7 évbe is telhet -, de már ennek jelzése is nagy segítség lehet a pénzintézetek számára helyzetük stabilizálásához.

A központ egy másik elemzésében a szakember épp a bankszektor és hitelezési képessége gyengeségét nevezte meg az utóbbi évek lassabb gazdasági növekedése okaként az Egyesült Királyságban. "A pénzügyi szektornak kulcsszerep jut, mert minden vállalkozásnak szüksége van a bankok segítségére, ha fejleszteni akarja üzleti modelljét és hitelhez akar jutni" - tette hozzá.

A NIESR előrejelzése annak ellenére is derűlátó, hogy a brit európai uniós tagság 2019-ben várható megszűnését kísérő bizonytalanság kedvét szegte a vállalkozásoknak, hogy Nagy-Britanniában fektessenek be. A múlt héten ismertetett adatok szerint a gazdaság 0,3 százalékkal növekedett a június végéig tartó három hónapban az első negyedévi 0,2 százalék után. Előbbi adat fele az eurózónában mértnek.

A Bank of England monetáris politikai tanácsa csütörtökön ül össze és teszi közzé gazdasági helyzetelemzését és prognózisát, amely kommentárok szerint jóval pesszimistább lesz a NIESR központénál. A brit gazdaság év eleji gyenge teljesítménye és főleg romló kilátásai miatt az sem nem tűnik túl valószínűnek, hogy egyhamar kamatemelés mellett dönt a jegybank.

Kapcsolódó cikkek
Mivel járhat a bankszektorra nézve a Brexit?

Négy százalékkal nőhet a bankok költsége az uniós tagság megszűnése miatt, tőkeszükségletük pedig 30 százalékkal is emelkedhet - derül ki az Oliver Wyman elemzéséből.

Most adásban
Téma: ICT (Információ-kommunikáció-technológiai) kihívások a verseny-, közszolgáltatási és közszolgálati szektorban, és az azokra adható lehetséges válaszok – dr. Budai Balázs Benjámin intézetvezető, egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Ezt követő adásaink