Gazdaság
Nem törődünk a magas lakásárakkal
OPH/Genertel Kép: Pixabay
2017. augusztus 7.

A lakásárak emelkedése a Genertel felmérésében szereplő 1000 megkérdezett kevesebb mint 20 százalékát aggasztja, de 56 százalék nem is tervez a aközeljövőben ingatlant vásárolni. A felmérésben résztvevők 67 százaléka szerint további árnövekedés is várható a piacon. Lakásbiztosítás terén meglepően naprakészek a magyarok, közel 70 százalékuk tisztában van a díjjal és a szolgáltatásokkal, ugyanakkor – nem meglepő módon ‒ 65 százalékuk örülne a kedvezőbb havidíjnak.

A lakásárak és bérleti díjak növekedésének számos következménye van a lakosságra nézve, amelyekre a Genertel kíváncsi volt. Második alkalommal kérdeztek meg 1000 főt az ingatlanpiaci változások hatásairól; a megkérdezettek 34 százaléka budapesti, 66 százalék pedig vidéki lakos volt. A válaszadók 34 százaléka 36‒55 év közötti, 60 százalék 56 évnél idősebb, a fennmaradó 6 százalék 36 év alatti volt. A kérdések 3 csoportra bonthatóak: ingatlanpiaci változások és árak alakulásával, tervezett lakásvásárlás/vétel vagy felújítási szándékkal, illetve lakásbiztosítással kapcsolatosan kérdezett a Genertel.

Nem tervezünk lakást venni


A lakáspiacon tapasztalható árnövekedést természetesen idén is észlelik a Genertel által megkérdezettek, és tavalyhoz hasonlóan most is 67 százalékuk gondolja, hogy folytatódni fog az árak emelkedése.Az ingatlanok vételi árának emelkedése ugyanakkor kevesebbeket aggaszt, mint tavaly: csak a megkérdezettek 18 százalékát (tavaly: 32%) zavarja, vélhetően amiatt, mert a tavalyi 40 százalékhoz képest idén már 56 százalék válaszolta azt, hogy biztosan nem vesz ingatlant.

Csupán 44 százalék tervez lakásvásárlást vagy felújítást 2017- vagy 2018-ban.

A válaszadók 21 (tavaly 18%) százaléka úgy véli, hogy jól jár a lakásárak növekedésével: ez az a réteg, akik árulják az ingatlanjukat és remélik, hogy a magas ár ellenére is tudnak vevőt találni. Egy kérdés érintette a bérleti díjakat: bár a megkérdezettek csupán 7 százaléka albérlő, de többségüket – 83 százalékot ‒ nem meglepő módon rosszul érinti az ingatlanok bérleti díjának emelkedése. A megkérdezettek döntő része (93%) lakástulajdonos, így őket ez a kérdés nem érintette.

Kevesebb az ingatlanbefektetés


Tavalyhoz képest csökkent valamelyest azok aránya, akik vásárolnának ingatlant befektetési céllal: a tavalyi 70 százalék helyett most 64,5százalék mondott igent, 24,3 százalék kizárta ezt a lehetőséget, a fennmaradó 11,2 százalék pedig nem tudott válaszolni a kérdésre.

Tudatosan kezeljük a lakásbiztosítást


Meglepő válaszok érkeztek a biztosítást érintő kérdésekre. A Genertel előzőleg végzett felméréseihez képest most megfontoltabbnak, tudatosabbnak tűnnek a válaszadók: azok közül, akik rendelkeznek lakásbiztosítással, 66 százalék állítja azt, hogy tisztában van a lakásbiztosítása díjával, illetve a szolgáltatásaival, lévén hogy azt nemrég kötötte vagy éppen ellenőrizte. A fennmaradó 7 százalék nem szokta nézni a díjakat, nem foglalkozik a biztosításával, 7 százalék pedig nem rendelkezik biztosítással.


Megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy a lakásbiztosítás díjak növekedni fognak-e a lakásárak miatt. A válaszadók 61 százaléka szerint igen, 19 százalék szerint nincs hatással a lakásár a biztosításra, a többiek pedig nem tudtak érdemben választ adni.


Változás tavalyhoz képest, hogy többen vannak azok, akik szeretnének kedvezőbb, azaz olcsóbb lakásbiztosítási díjakat: 46 százalék helyett idén 65 százalék örülne némi csökkenésnek.

Most adásban
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink