Külföld
A munkaerőhiány ellenére népszerű a Brexit
MTI/m1 Kép: Pixabay
2017. augusztus 10.

Az Egyesült Királyságban egyre inkább tapasztalható munkaerőhiány ellenére nem csökken a Brexit népszerűsége ‒ jelentette ki a Századvég Alapítvány vezető elemzője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Kiss István hangsúlyozta: a felmérések azt mutatják, hogy megéri a bevándorlás korlátozása a briteknek a gazdaság időszakos gyengülése ellenére. Főleg az idősebbek vélekednek így.

Ugyanakkor a Brexittel kampányoló két nagy párt növelni tudta a szavazatainak számát, míg az új referendumot szorgalmazók gyengültek ‒ tette hozzá.

Mint elmondta: az elmúlt fél évben a Brexittel kapcsolatos félelmek miatt egyre csökken az Egyesült Királyságba érkező munkavállalók száma és a munkaadók egyre inkább munkaerőhiányra panaszkodnak.

Példaként említette, hogy csak az egészségügyi szektorból 40 ezer munkavállaló hiányzik és a rekord alacsony munkanélküliség is azt mutatja, hogy a munkaerőhiány kívülről pótolható.

Várhatóan egyfajta pontrendszert vezetnek be a kiválással egy időben, csak bizonyos végzettségek, szaktudás megléte esetén lehet majd munkát vállalni az országban ‒ mondta Kiss István.

Kapcsolódó cikkek
Brexit utáni gazdasági növekedésre számítanak a britek

Csaknem 2 százalékos növekedésre számítanak a brit gazdaságban az egyik vezető londoni gazdasági-társadalmi kutatóközpont elemzői.

Mivel járhat a bankszektorra nézve a Brexit?

Négy százalékkal nőhet a bankok költsége az uniós tagság megszűnése miatt, tőkeszükségletük pedig 30 százalékkal is emelkedhet - derül ki az Oliver Wyman elemzéséből.

Brexit - mi lesz az Angliában élő uniós állampolgárokkal?

Theresa May viszonossági alapon állapodna meg az EU-állampolgárok jogosultságairól.

Fogy a külföldi EU-munkavállaló az Egyesült Királyságban

A Brexit-népszavazás óta folyamatosan csökken az uniós társállamokból munkavállalási céllal érkezők száma.

Következő adásunk
Téma: Új áramfejlesztőket és szivattyúkat kaptak önkéntesek – Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője és Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, szóvivő
Ezt követő adásaink