Életmód
Felkészítik a Liget fáit az átültetésre
Városliget Zrt. /OPH Kép: Liget
2017. augusztus 23.

Egy hónappal ezelőtt kezdték meg az előkészítését azoknak a városligeti fáknak, melyek a leendő Néprajzi Múzeum építésében érintettek. Az új intézmény az 56-osok terének leburkolt, parkoló autókkal megszállt területére kerül ugyan, de elővigyázatosságból indokolt a közvetlenül ott található néhány egyed Városligeten belüli átköltöztetése.

A fák előkészítésével, és átültetésével kapcsolatos feladatokat a közel 50 éves tapasztalattal és egymillió sikeres átültetéssel a háta mögött álló német Opitz GmbH-ra és magyar partnerére, a Galapagos Zoo ServiceKft.-re bízták.

A német cég által kifejlesztett technológia Európában a legkorszerűbb, alkalmazásával 95 százalékos biztonsággal megmaradnak az átköltöztetett fák.

Mielőtt az említett fák új otthonra találnak a Ligeten belül, egy fél évig tartó megerősítő kezelésben részesülnek, amely a sikeres átültetés feltétele, és amelynek első lépéseként jócskán beöntözték őket a szakemberek, majd kisebb árkokat ástak a fák köré és egy elválasztó réteget készítettek a fa gyökérlabdája és a meglévő talajréteg közé. A kutatóárkon keresztül hozzáfértek a gyökérzethez, megmetszették azt, s egy speciális gombával kezelték, mely a gyökeresedést segíti elő. Ez után hosszú hónapokig helyükön hagyják a fákat, hogy a gyökérzetük az említett zónában megújuljon, sűrűsödjön a hajszálgyökerek hálózata, így teljes egészében felfrissülnek, megerősödnek a fák az átültetés előtt.

Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink