Külföld
Megszűnik az EU-bíróság „közvetlen hatásköre” a Brexit után
MTI Kép: Pixabay
2017. augusztus 23.

Megszűnik az Európai Unió Bíróságának közvetlen hatásköre az Egyesült Királyságban az után, hogy a szigetország várhatóan 2019 tavaszán kilép az Európai Unióból ‒ derült ki a brit kormánynak a bíróság jövőbeni hatáskörével kapcsolatban megfogalmazott, és szerdán ismertté vált állásfoglalásából.

A javaslatban szereplő közvetlen szó azonban többek szerint teret biztosíthat annak, hogy az EU-bíróság döntései 2019 után is szerepet játszanak a brit jogrendszerben.

Az Európai Unió Bíróságának hatásköre az egyik legfontosabb kérdés a kiválásról (Brexit) szóló, augusztus 28-tól folytatódó tárgyalásokon.

Az unió részéről a tárgyalásokat folytató Európai Bizottság úgy látja, a Brexit után is szükség lesz a luxembourgi testület döntéseire, elsősorban az EU-s állampolgárok jogainak garantálására Nagy-Britanniában.

A brit kormány azonban elveti ezt a gondolatot, és többször is kijelentette, hogy a tárgyalások egyik sarokpontjának tekinti az EU-bíróság hatáskörének megszűnését az Egyesült Királyságban. Theresa May miniszterelnök azt hangoztatta, hogy a Brexit után Nagy-Britannia kikerül a luxembourgi bíróság hatásköre alól, teljesen független és szuverén ország lesz.

A szerdán ismertté vált állásfoglalásban a brit kormány hangsúlyozta, hogy a kilépés után különleges kapcsolatot akarnak kialakítani az Európai Unióval, arra azonban nincs szükség és nem is lenne helyénvaló, ha az EU-bíróság őrködne e felett.

A brit kormány szerint számos más módja is lehet az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti jövőbeni megállapodások érvényesítésének,

és az Európai Unió Bíróságának közvetlen hatásköre nélkül is precedensek sora létezik az Egyesült Királyság és az EU között esetlegesen felmerülő viták megoldására. A brit kormány szerint arról szóló javaslata maximális jogbiztonságot garantál a vállalkozásoknak és az állampolgároknak is, hogy a vitás kérdéseket az adott területre szabott mechanizmusokkal lehetne rendezni. A lehetséges egyéb modellek között említette a brit sajtó az egyeztető bizottságokat amilyenek például Svájc és az EU viszonyában működnek vagy a választott bírók bevonását. Utóbbira példa a Kanada és az unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény.

A Brexit szigetországbeli bírálói hangoztatják, hogy a brit kormány óriási hibát követ el azzal, hogy a kilépésről szóló tárgyalások egyik sarokkövévé teszi az EU-bíróság elhagyását. Szerintük új bíróságok felállítására lesz szükség mindazon területeken például a kereskedelem, az állampolgárok jogai és a biztonság , amelyekre kiterjed a luxembourgi testület hatásköre.

David Davis, a brit európai uniós tagság megszűnéséről szóló tárgyalásokért felelős brit miniszter korábban azt mondta, szükség lesz egyeztető eljárásokra az Egyesült Királyság és az EU közötti új együttműködés különböző területein, de ragaszkodott ahhoz, hogy ezek felett nem az EU-bíróság fog őrködni.

Hétfőn az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) bírósága amely Izland, Liechtenstein és Norvégia, illetve az EU egységes belső piaca közötti kapcsolatok felett őrködik utalt arra, hogy a brit-európai uniós viszonyban is elláthatná ezt a feladatot. Ez azonban többek szerint kiváltaná a kormányzó brit konzervatívok euroszkeptikus szárnyának haragját, mert a szintén Luxembourgban működő testület jellemzően szorosan követi az EU-bíróság döntéseit.

Az Európai Unió Bírósága őrködik az európai uniós jogszabályok alkalmazása és értelmezése felett a közösségben. Döntései kötelező érvényűek a tagországokra, így jelenleg Nagy-Britanniára nézve is.

Kapcsolódó cikkek
Mivel járhat a bankszektorra nézve a Brexit?

Négy százalékkal nőhet a bankok költsége az uniós tagság megszűnése miatt, tőkeszükségletük pedig 30 százalékkal is emelkedhet - derül ki az Oliver Wyman elemzéséből.

Hétfőn kezdődnek a Brexit kilépési tárgyalásai

Az első találkozón a polgári jogokkal, a pénzügyi rendezéssel és az északír határral foglalkozó témák kerülnek előkészítésre.

A Brexit miatt sokat csúszhat az EU-s költségvetés 

Az uniós költségvetés jó eséllyel legalább fél évet csúszhat Nagy-Britannia kiválása miatt.

Brexit - mi lesz az Angliában élő uniós állampolgárokkal?

Theresa May viszonossági alapon állapodna meg az EU-állampolgárok jogosultságairól.

Magyarországnak új költségvetési politikára lesz szüksége?

Új stratégiát és költségvetési politikát kell kidolgozni a Brexit miatt - vélekedett a Pécsi Tudományegyetem docense.

Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink