Külföld
Egyre kevesebben költöznek Nagy-Britanniába
Világgazdaság Kép: Pixabay
2017. augusztus 25.

A tavalyi évhez képest 81 ezerrel kevesebben választották hosszú távon Nagy-Britanniát lakhelyül, a változás különösen az Európai Unió állampolgárait illetően jelentős - írja a Világgazdaság.

A negyedével, 246 ezer főre csökkent egy év alatt a nettó bevándorlás az Egyesült Királyságban, elsősorban azért, mert az uniós állampolgárok menekülnek az országból a Brexit miatt – derült ki a brit statisztikai hivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott adataiból. Ez három éve a legalacsonyabb szám. A tavalyi évhez képest 81 ezerrel kevesebben választották hosszú távon Nagy-Britanniát lakhelyül, a változás különösen az Európai Unió állampolgárait illetően jelentős: 51 ezerrel kevesebben érkeztek, 33 ezerrel többen távoztak – számolt be az Independent.

A Brexittől való félelem leginkább az EU nyolc közép- és kelet-európai tagállamának állampolgárait riasztja el – ők adják a távozó uniós népesség felét.

Elsősorban a lengyelek és a csehek közül mennek haza sokan.


Ez pedig nagy hatással lesz a brit munkaerőpiacra. „Mivel a munkanélküliség rekordalacsony, mindössze 4,5 százalékos, a 3 millió itt élő uniós állampolgár nélkül akut munkaerőhiány alakulhat ki Nagy-Britanniában” – figyelmeztetett Seamus Nevin, az Institute of Directors humán erőforrásért felelős igazgatója.

Ezt támasztja alá az is, hogy a tavaly érkezett 257 ezer ember döntő többsége úgy lépett be az országba, hogy már volt állása, csak 87 ezren kerestek munkát.
A brit gazdaság növekedése pedig így is elmarad az euróövezetétől, a második negyedévben 0,3 százalékos bővüléssel annak csak a felét tette ki, míg éves összevetésben 1,7 százalékkal nőtt a GDP a csütörtökön nyilvánosságra hozott előzetes becslés szerint.

Az elemzők az év további részében sem várnak javulást, 0,2 százalékos növekedésre számítanak a harmadik és a negyedik negyedévre is, és nem zárják ki a font további gyengülését. Az azonban nem valószínű, hogy a lassú növekedés recesszióba fordul, mondta az Independentnek John Hawksworth, a PwC vezető közgazdásza. A gazdaság egyik motorja a fogyasztás, a gyorsuló infláció miatt azonban ez folyamatosan csökken. A csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok szerint 2014 vége óta a júniussal végződött negyedévben nőtt a legkisebb arányban a háztartások fogyasztása: mindössze 0,1 százalékkal.

Kapcsolódó cikkek
A munkaerőhiány ellenére népszerű a Brexit

A gazdaság időszakos gyengülése ellenére megéri a bevándorlás korlátozása a briteknek ‒ véli a Századvég elemzője.

Brexit - mi lesz az Angliában élő uniós állampolgárokkal?

Theresa May viszonossági alapon állapodna meg az EU-állampolgárok jogosultságairól.

Következő adásunk
Téma: Új áramfejlesztőket és szivattyúkat kaptak önkéntesek – Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője és Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, szóvivő
Ezt követő adásaink