Külföld
Kilövik az összes vaddisznót Kárpátalján
vg.hu Kép: pixabay.com
2017. augusztus 26.

A teljes vaddisznóállomány kilövésével igyekeznek megállítani a sertéspestis terjedését Kárpátalján – nyilatkozott a Világgazdaságnak Julija Davidova, a megyei vadgazdálkodási hivatal szóvivője.

Egyre nagyobb pánikot okoz Ukrajnában az afrikai sertéspestis terjedése.

Kárpátalja öt régiójában – köztük a Magyarországgal közvetlenül is határos nagyszőlősi és beregszászi járásban – mutatták ki az afrikai sertéspestis kórokozóját.

Eleinte csak elhullott vaddisznótetemekben, de nemrég már a háztáji állatok között is felütötte a fejét a járvány. A munkácsi járási Alsókerepecen, Pósaházán és Schönbornban elpusztult házi sertések esetében a laboratóriumi vizsgálatok alátámasztották, hogy az említett vírus végzett velük. Az előírás szerint az érintett településeken és azok három kilométeres körzetében valamennyi hízót meg kell semmisíteni – Pósaházán például ötvennél is több állatot égettek el. A munkácsi járásban alakult ugyan egy kárfelmérő bizottság, ám azt, hogy az állam kompenzálja a tartók veszteségeit, senki sem tudja garantálni. A fertőzéssel sújtott településeken karantént rendeltek el, melynek a feloldása után egy évvel engedélyezett ismét a sertéstartás.

Látva a helyzet súlyosbodását, a megyei vadgazdálkodási hivatal úgy döntött, kilövik a teljes kárpátaljai vaddisznóállományt. Julija Davidova, a szakhatóság szóvivője a Világgazdaság érdeklődésére elmondta, az afrikai sertéspestis terjedésének megállítása érdekében hozták ezt a drasztikus döntést. A megyében működő vadásztársaságok külön csoportokat alakítottak, s már el is kezdték a vaddisznók kilövését. Valamennyi elejtett egyedet megvizsgálják.

Becslések szerint a kárpátaljai állomány mintegy 3500 egyedet számlál, így az összes kilövése képtelenség.

Elsősorban a kór elterjedésének mértékére kíváncsiak. Az eddig leterített néhány tucatnyi állatban a laborvizsgálatok nem mutatták ki a pestist.

A pánikhangulatot csak fokozza, hogy a kárpátaljai megyeközpontban, Ungváron hatóságilag betiltották a házi készítésű hústermékek árusítását. A vevők attól félnek, hogy az egekbe szöknek az árak, a tartókat viszont az aggasztja, hogy megcsappan a kereslet, és elmarad a haszon. Mindenesetre az év eleje óta a hús ára már így is legalább 20-30 százalékkal emelkedett.

Kapcsolódó cikkek
Romániában is megjelent az afrikai sertéspestis

A magyar–román határtól alig több mint 10 km-re egy háztáji állományban regisztrálták a betegséget.

Terjed az afrikai sertéspestis Kárpátalján

Két további térségben, a Técsői és a Volóci járásokban mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASP) kórokozóját elhullott vaddisznók tetemeiből.

Most adásban
Téma: Operát az Operából! és New York OperaTour turnék – Solymosi Tamás igazgató, Magyar Nemzeti Balett
Ezt követő adásaink