Külföld
Stagnálnak a Brexit-tárgyalások
MTI Kép: Pixabay
2017. augusztus 31.

Egyik fő kérdésben sem sikerült érdemi előrelépést elérni az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló tárgyalások e heti, harmadik fordulóján – jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója csütörtökön Brüsszelben.

Az egyeztetéseket lezáró sajtóértekezleten Barnier rámutatott: messze van még az, hogy a kereskedelmi tárgyalások megkezdését javasolhassa a brüsszeli testület a Brexit után bennmaradó „huszonhetek” vezetőinek.

Elmondta, a mostani fordulón bizonyos kérdésekben sikerült továbblépni, áttörés azonban nem született egyik területen sem. Hozzátette, a legnagyobb előrehaladást az ír-északír határellenőrzés ügyében tudták elkönyvelni, ami szakértők szerint a tárgyalások legkevésbé problémás pontja.

A főtárgyaló ezúttal is figyelmeztetett az idő szorítására, mint mondta, minden egyes nappal közelebb kerülünk az Egyesült Királyság kilépéséhez.

Barnier szerint a legfontosabb kérdés, hogy 2019. március 29-én rendezett kiválásra kerül-e sor, vagy megállapodás nélkül lép ki az Egyesült Királyság az EU-ból. A volt francia külügyminiszter az előbbi opciót közös érdeknek, az európai kontinens érdekének nevezte.

David Davis brit Brexit-ügyi miniszter valamivel derűlátóbbnak tűnt. Hangsúlyozta, hogy több területen is konkrét előrelépés történt, nem csak egy kérdésben, mint Barnier szerint. Elismerte azonban, hogy a nézetkülönbségek továbbra is jelentősek a felek között.

A tárcavezető arra kérte az Európai Bizottságot, hogy bizonyos kérdésekben mutasson nagyobb rugalmasságot a folyamat felgyorsítása érdekében. A brit megközelítés jóval „rugalmasabb és pragmatikusabb”, mint az unióé – tette hozzá.

Davis kijelentette továbbá, hogy országa eleget fog tenni a nemzetközi kötelezettségeinek, és nemcsak jogi, hanem erkölcsi kötelességeinek is.

A brit kilépés után bennmaradó „huszonhetek” vezetői októberben döntenek arról, hogy megfelelő ütemben haladnak-e az egyeztetések ahhoz, hogy megkezdődhessenek a kereskedelmi tárgyalások, de Brüsszelben egyre többen kételkednek benne, hogy már ekkor tovább tudnak lépni.

A Lisszaboni Szerződés 50. cikke értelmében az uniós tagság a kilépési szerződés hatályba lépésével, vagy annak hiányában a távozási szándék (2017. március 29-i) bejelentése után két évvel szűnik meg, de a kiválási tárgyalások a tagállamok konszenzusos döntésével meghosszabbíthatók.

Az Egyesült Királyságban tavaly júniusban tartottak népszavazást az ország EU-tagságáról, amelyen a választók 52 százaléka a kilépésre szavazott.

Kapcsolódó cikkek
Megszűnik az EU-bíróság „közvetlen hatásköre” a Brexit után

Az Európai Unió Bírósága őrködik az európai uniós jogszabályok alkalmazása és értelmezése felett a közösségben.

Brexit után is szabadon lehet utazni Londonba

A kilépés után is szabadon utazhatnának be az EU-állampolgárok Nagy-Britanniába.

Miniszterek újságcikkben egyeztettek a Brexitről

Közös cikkben vetett véget vitájuknak a brit pénzügy- és a külkereskedelmi miniszter az európai uniós tagság megszűnésével kapcsolatban.

Most adásban
Téma: Az aacheni-szerződés - a német-francia együttműködési tengely – Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Ezt követő adásaink