Kultúra
Idén 4 új teátrum csatlakozott a Színházak Éjszakájához
OPH Kép: Pixabay
2017. szeptember 1.

Szeptember 16-án immár 35 színház több száz programmal várja az érdeklődőket a Színházak Éjszakáján. A rendezvénysorozathoz idén a Fórum Színház, a Hatszín Teátrum, a Trip Színház és a Karaván Színház is csatlakozott – közölte Komáromi György, a programsorozat projektvezetője.

Idén a VI. Színházak Éjszakája rendezvénysorozat arculata és jellege is megújult, az idei mottó: „Rakjuk össze!” – közölte Komáromi György, a Színházak Éjszakája pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest Főváros Önkormányzatának főpolgármester-helyettese hangsúlyozta, a rendezvény 6 éves múltja azt bizonyítja, hogy jól működik ez az összefogás, évről-évre egyre több teátrum kapcsolódik be a rendezvénybe, amely egyre nagyobb létszámú közönséget vonz. Mint mondta, a tavalyi évhez hasonlóan

idén is a játéké lesz a főszerep, a cél pedig az, hogy minél több fiatalt megszólítsanak.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra kiemelte, az idei évben az önkormányzat olyan régóta halogatott beruházásokat valósított meg, amely a színházi dolgozók életét és a közönség komfortérzetét javítja. Rámutatott: ilyen az Örkény Színház nézőterének, a Pesti Színház székeinek, az Új Színház zsöllyéjének és páholyainak felújítása, a Katona Kamra nézőtéri székeinek cseréje, valamint a József Attila színház homlokzati felújítása.

Kitért arra is, hogy idén harmadik alkalommal hirdetik meg a fiatal tehetségek számára a Staféta pályázatot, amelyre szeptember 4-től lehet jelentkezni.

Ebben az évben a Jurányi Inkubátorház is csatlakozott a szervezőkhöz – mondta Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház vezetője, aki felidézte, hogy a 2017/2018-as évadban ünnepli az intézmény 5. születésnapját, hiszen 2012. október 29-én nyitotta meg kapuit először a közönség előtt.

Idén a résztvevő teátrumok sora tovább bővült, 4 új színház enged bepillantást kulisszái mögé: a Fórum Színház cirkuszi csalogatóval és Szín-Házibulival, a Hatszín Teátrum kulisszajárással és író-néző találkozóval, a Karaván Színház Banyamesével és slambemutatóval, a Trip Színház nézőképzővel és filmvetítéssel készül.

Komáromi György elmondta, a 35 fővárosi színház kínálatában többek közt slam poetry, stand up, túrós csusza party, workshopok, mesejátékok gyerekeknek, maszkfestés, nyílt óra, beszédtechnika, de idén először színháztörténeti séta is szerepel. A teátrumok az új bemutatóikhoz kapcsolódó produkciókkal várják a közönséget szeptember 16-án délutántól egészen másnap hajnalig.

Most adásban
Téma: A madárodúk kihelyezésének jelentősége – Dömötör István alpolgármester