Külföld
A NATO és az EU is elítélte Phenjan kísérleti atomrobbantását
MTI
2017. szeptember 3.

Határozottan elítélte a NATO és az Európai Unió az Észak-Koreában vasárnapra virradóra végrehajtott kísérleti atomrobbantást.

Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára közleményében kiemelte: Phenjan a lépéssel ismét "kirívóan megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokat.

A NATO-t aggodalommal tölti el Észak-Korea destabilizáló viselkedése, amely fenyegetést jelent a regionális és a nemzetközi biztonságra

fogalmazott a főtitkár.

A főtitkár felszólította az észak-koreai rezsimet, hogy azonnali hatállyal, teljes mértékben, igazolhatóan és visszafordíthatatlanul szüntessék be a kísérleti atomrobbantásokat és rakétateszteket, illetve kezdjenek párbeszédet a nemzetközi közösséggel.

A történtekre Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő is reagált, elfogadhatatlannak nevezve, hogy Phenjan a mostani lépéssel ismételten megsértette nemzetközi kötelezettségeit, ami súlyos veszélyt jelent a térség és a világ biztonságára.

Az Európai Unió üzenete világos: Észak-Koreának fel kell hagynia a nukleáris és más tömegpusztító fegyverek, valamint ballisztikus rakéták fejlesztését szolgáló programjaival, és be kell szüntetnie minden ehhez kapcsolódó tevékenységet közölte Mogherini. Észak-Korea arról számolt be, hogy

sikeresen tesztelt vasárnap egy hidrogénbombát,

amelyet fel lehet szerelni az új interkontinentális ballisztikus rakétákra. A sajtónak nyilatkozó szakértők szerint azonban távolról egyelőre nehéz megállapítani, hogy valóban hidrogénbombát teszteltek-e.

Kapcsolódó cikkek
Fokozódik az észak-koreai konfliktus

A koreai konfliktus kiszámíthatatlanabb tényezőjét nem Észak-Korea jelenti, hanem az Egyesült Államok jelenlegi vezetése – véli a szakértő.

Könyörtelen csapást ígér Észak-Korea

Észak-Korea figyelmeztette az USA-t és Dél-Koreát, hogy a két ország tervezett közös hadgyakorlatát ellenséges lépésnek tekinti, és „könyörtelen csapást” helyezett kilátásba válaszként.

Hogyan kezelhető az észak-koreai konfliktus?

Szakértők szerint három forgatókönyv lehetséges az egyre komolyabb probléma megoldására.

Mit tenne a NATO egy észak-koreai támadás esetén?

Guam jogilag nem számít az Egyesült Államok részének, így nem vonatkozik rá a kollektív védelmi garancia. 

Most adásban
Téma: Jó gyakorlat munkacsoport kezdte meg működését a budapesti kormányablakokban – Domokos Péter igazgató
Ezt követő adásaink